Zakelijke rekening

Home » Zakelijke rekening
foto saskia oegema

Gecontroleerd door: Saskia Oegema

Gecontroleerd op: 3 juni 2024 | Leestijd: 13 minuten

Wanneer jij een onderneming start, is het ook verstandig om een zakelijke rekening te openen. Met een zakelijke bankrekening houd je namelijk je persoonlijke inkomsten en uitgaven gescheiden van de inkomsten en uitgaven van jouw bedrijf. Maar hoe vind je de goedkoopste en beste zakelijke betaalrekening? Bankrekening.nl helpt jou bij het vergelijken van verschillende zakelijke betaalrekeningen, zodat jij de bedrijfsrekening vindt die het beste bij jou past. Op deze pagina vind je meer informatie over wat een zakelijke betaalrekening nou precies is en hoe een zakelijke rekening werkt.

Top 10 Zakelijke rekeningen

Finom Solo

€ 0,00

Kosten per maand

4.8

Finom Start

€ 14,00

Kosten per maand

4.5

ABN AMRO Volop Ondernemen Slim

€ 9,90

Kosten per maand

4.5

Knab Zakelijk

€ 7,00

Kosten per maand

4.5

ABN AMRO Volop Ondernemen Ambitieus

€ 13,75

Kosten per maand

4.3

ING Ondernemerspakket

€ 9,90

Kosten per maand

4.0

ASN Betalen Zelfstandigen

€ 9,00

Kosten per maand

4.0

Van Lanschot Betaalrekening Zakelijk

€ 7,00

Kosten per maand

3.8

Triodos Internet Zaken Rekening

€ 12,50

Kosten per maand

3.8

Rabo Zakelijke Rekening

€ 9,95

Kosten per maand

3.3

Revolut Business Free

€ 0,00

Kosten per maand

3.0

Bekijk alle rekeningen

Wat is een zakelijke rekening?

zakelijke bankrekening openen met ing recentelijk interessante functionaliteiten

Een zakelijke rekening, ook wel zakelijke betaalrekening of bedrijfsrekening genoemd, is een rekening die wordt gebruikt voor de inkomsten en uitgaven van een onderneming. Een bedrijfsrekening kun je afsluiten bij de bank. Een bedrijfsrekening is voor ondernemers niet verplicht, maar het is wel verstandig om deze te openen. Met een zakelijke bedrijfsrekening kan er namelijk onderscheidt gemaakt worden tussen privé uitgaven en zakelijke uitgaven. Een zakelijke rekening kan bij verschillende banken worden geopend. Voor een betaalrekening betaal je over het algemeen een jaarlijks vast tarief, maar daarnaast kunnen kosten worden gerekend voor transacties of andere extra diensten, zoals het ontvangen van papieren afschriften.

Waarom een zakelijke rekening openen?

Er zijn een aantal reden waarom een ondernemer een zakelijke rekening opent. Zo kan je bijvoorbeeld met een zakelijke rekening zakelijk bankieren op naam van het bedrijf. Maar er zijn meer reden waarom je een zakelijke rekening opent bij de start van een bedrijf.

Privé en zakelijk gescheiden

Een voordeel van een zakelijke rekening is dat je de privé en zakelijke geldstromen gescheiden houdt. Hierdoor krijg je beter inzicht in de financiën van jouw bedrijf en kan de btw direct apart worden gezet Dit scheelt ook tijd bij de aangifte omzetbelasting.

Professionele uitstraling

Een zakelijke rekening kan ook zorgen voor een professionele uitstraling. De bedrijfsrekening staat namelijk op naam van jouw bedrijf. Klanten zien dan bij het overboeken de bedrijfsnaam via de IBAN-check. Dit zorgt ook voor vertrouwen bij de klant.

Boekhouding koppelen

Een zakelijke rekening kan gekoppeld worden aan een boekhoudprogramma. Alle transacties via een zakelijke bankrekening zijn hierdoor direct zichtbaar in het boekhoudprogramma. Met een privé bankrekening is dit moeilijk aangezien er ook privé transacties tussen staan. Met een zakelijke bankrekening die gekoppeld is aan een boekhoudprogramma hoef je dus niet meer handmatig te zoeken. Dit bespaart veel tijd.

Voor- en nadelen van een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening kent een aantal voor- en nadelen.

Voordelen

 • Geeft overzicht dankzij scheiding tussen zakelijke en privé transacties.
 • Zorgt voor een professionele uitstraling. Je kan bijvoorbeeld bankieren op naam van je bedrijf.
 • Er is een boekhoudkoppeling mogelijk. Dit kan veel tijd besparen bij de belastingaangifte.
 • Klanten kunnen bij een bedrijfsrekening betalen via iDEAL, PayPal of een pinautomaat.

Nadelen

 • Een zakelijke rekening is vaak duurder dan gewone betaalrekening.
 • Transacties op een zakelijke rekeningen brengen extra kosten met zich mee.

Een bedrijfsrekening openen, waar let ik op?

Voordat je een zakelijke rekening wil openen, zijn er een aantal zaken waar je over na moet denken. Zo is het handig dat je eerst weet welke bankproducten je nodig hebt. Banken bieden namelijk verschillende producten aan. Hierdoor kan je zien welke banken het meeste voor jou geschikt zijn. Voor een bedrijf dat met buitenlandse klanten werkt, is het bijvoorbeeld handig om transacties te verrichten in vreemde valuta. Andere producten die banken aanbieden zijn:

Naast dat je moet letten op de bankproducten, is het verstandig om te kijken of de rekening toegankelijk is voor meerdere personen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je het bedrijf met meerdere personen runt. Voor een vennootschap onder firma is dit erg handig. Je kunt bijvoorbeeld onderling afspreken dat bij overboekingen vanaf een bepaald bedrag meerdere personen akkoord moeten geven. Dit wordt ook wel gezamenlijke bevoegdheid genoemd.

Ook is het handig om te kijken naar eventuele limieten. Als je bijvoorbeeld met hoge bedragen werkt, is het handig als er geen limiet op een zakelijke rekening zit. Dit kan namelijk een belemmering zijn.

Als laatst is het belangrijk om te checken of je aan de voorwaarden voldoet. Lees daarom de voorwaarden goed door.

Kenmerken van een zakelijke rekening

Er zijn een aantal kenmerken die een zakelijke rekening heeft ten opzichte van een gewone bankrekening. Kenmerken van een zakelijke rekening zijn:

 • Koppeling met boekhoudprogramma mogelijk
 • De rekening staat op naam van het bedrijf
 • Klanten kunnen betalen via iDEAL, PayPal of een pinautomaat
 • Duurder dan een particuliere betaalrekening
 • Alleen zakelijke transacties

Kosten zakelijke rekening

Bij het openen van een zakelijke rekening moet je rekening houden met de kosten. Een zakelijke bankrekening is namelijk duurder dan een particuliere betaalrekening. Dit komt omdat een zakelijke rekening ook meer opties biedt voor een ondernemer. Een voorbeeld hiervan is dat de zakelijke rekening te koppelen is aan een boekhoudprogramma. Deze optie is er bijvoorbeeld niet bij een privérekening.

Bij een zakelijke rekening betaal je meestal een vast bedrag per jaar, extra kosten en transactiekosten. Denk bijvoorbeeld aan afschrijvingen, bijschrijvingen en overboekingen. Deze kosten kunnen per bank verschillen. Ook voor aanvullende diensten kunnen banken extra kosten in rekening brengen.

Ondernemers kunnen ook kiezen om een zakelijke spaarrekening te openen. Dit is volledig kosteloos. De tarieven van de rente zijn wel lager in vergelijking met een particuliere spaarrekening.

Zakelijke rekening vergelijken 2024

Bij veel banken kun je een zakelijke rekening openen. Er zijn dus veel aanbieders. Hierdoor is er ook een verschil in de prijs en het product. Daarom kun je verschillende aanbieders vergelijken op basis van kosten en voorwaarden. Het wil namelijk niet zeggen dat de laagste prijs ook de beste zakelijke rekening is. Het dan ook verstandig om eerst verschillende banken en zakelijke rekeningen te vergelijken. Niet iedere bank biedt dezelfde producten of diensten aan. In de onderstaande tabel worden de populaire zakelijke bankrekeningen met elkaar vergeleken.

BankrekeningMaandelijkse kostenKosten bijschrijvingenKosten afschrijvingenBetaalkaart p/j
Knab Zakelijk€7,00€0,10€0,10€0,00
Finom Solo€3,00VerschiltVerschilt€0,00
Finom Start€14,00VerschiltVerschilt€0,00
ABN AMRO Volop Ondernemen Slim€9,90€0,15€0,10€0,00
ASN Betalen Zelfstandigen€6,50€0,00€0,00€0,00
Rabo ZZP Rekening€0,00€0,39€0,39€0,00
ING Ondernemerspakket€9,90€0,13€0,13€0,00
Rabo Zakelijke Rekening€9,95€0,15€0,12€0,00
Triodos Internet Zaken Rekening€12,50€0,15€0,10 €20,00
Bunq Easy Bank Pro Business€13,99€0,13€0,13€0,00
N26 Business Standard€0,00€0,00€0,00€0,00
Revolut Business Free€0,00€0,20€0,20€0,00

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening?

Welke bank de goedkoopste zakelijke rekening heeft, is voor iedereen anders. Sommige banken hebben bijvoorbeeld speciale aanbiedingen voor startende ondernemers. Andere banken geven een heel jaar korting op een zakelijke rekening. Ook ligt het natuurlijk aan welke opties jij als ondernemer wil hebben bij een zakelijke rekening.

Zakelijke rekening bij een online bank

Een zakelijke rekening openen kan ook bij een online bank. Online banken bieden vaak een goedkopere rekening aan dan traditionele banken. Sommige online banken kunnen de pakketten zelfs helemaal gratis aanbieden en laten ondernemers uitsluitend transactiekosten betalen. Online banken kunnen dit, omdat ze geen fysieke kantoren hebben. Hierdoor besparen ze kosten op bijvoorbeeld personeel, het pand en de vaste lasten (gas, water en licht).

Snel een zakelijke rekening openen

zakelijk bankieren door een particuliere rekening en zakelijke rekening openen

Het aanvragen van een zakelijke rekening kan snel en eenvoudig. Niet bij elke bank gaat dit even snel. Traditionele banken nemen bijvoorbeeld veel meer de tijd bij het openen van een zakelijke bankrekening.

Eerder moesten ondernemers ook altijd naar de bank toe om een zakelijke rekening te openen. Tegenwoordig kun je online een zakelijke rekening openen. Online een zakelijke rekening openen kan meestal al binnen een kwartier worden gedaan. Je hoeft alleen enkele gegevens door te geven, zoals je KvK-nummer.

Altijd vragen banken ook om een geldig paspoort of ID-kaart om je te verifiëren. Banken zijn dit verplicht om te doen. Een kopie hiervan kan makkelijk online verstuurd worden.

Stappenplan openen zakelijke rekening

Een zakelijke bankrekening openen kan in een aantal eenvoudige stappen.

Stap 1: Voorbereiden

Voor het aanvragen van een zakelijke rekening is een goede voorbereiding nodig. Zo moet je eerst in kaart hebben welke bankproducten je nodig hebt. Veel banken bieden namelijk verschillende zakelijke rekeningen aan. Welke zakelijke rekening het beste bij je past, is afhankelijk van je behoefte.

Daarnaast is het verstandig om de voorwaarden van je bank door te nemen. Iedere bank stelt namelijk voorwaarden op waaraan jij als ondernemer moet voldoen.

Stap 2: Aanvragen

Je kan als ondernemer binnen 15 minuten online een zakelijke rekening openen. Hiervoor is het handig om bepaalde informatie bij de hand te hebben. De bank heeft vaak de volgende informatie van je nodig:

 • KvK-nummer
 • Geldig paspoort of ID-kaart
 • Telefoonnummer

Wanneer je als particulier ook al klant bij de bank bent, hoef je je in de meeste gevallen niet te identificeren.

Stap 3: Goedkeuring

Je online aanvraag moet worden goedgekeurd door de bank. Banken controleren al je gegevens. Als je aanvraag is goedgekeurd, krijgt je binnen een week de betaalpas en andere benodigdheden toegezonden. Soms word je betaalpas wat later geactiveerd.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Het openen van een zakelijke rekening bij het starten van een onderneming is niet verplicht, maar wel verstandig. Zo hou je privé uitgaven en zakelijke uitgaven gescheiden. Daarnaast willen banken niet dat jij zakelijke transacties via je privérekening laat lopen. In de voorwaarden staat dan ook dat jouw particuliere rekening alleen gebruikt mag worden voor privé transacties. Daarom dien je als ondernemer een zakelijke rekening te openen. Wanneer jij je niet houdt aan deze voorwaarde, kan je bank jouw persoonlijke rekening opheffen.

Overstappen naar een andere zakelijke bankrekening, hoe werkt dat?

bedrijfsrekening ipv particuliere bankrekening

Soms kom je er na verloop van tijd achter dat je liever met je zakelijke rekening wil overstappen naar een andere bank. Velen stellen dit uit of doen het zelfs helemaal niet, omdat ze denken dat het heel ingewikkeld of tijdrovend is. Overstappen is echter helemaal niet zo lastig als het lijkt. Alle Nederlandse banken zijn verbonden via een overstapservice. Met deze overstapservice is overstappen erg snel en eenvoudig gedaan. Overstappen kan hierdoor in vijf stappen.

Stap 1: Oriënteren

De eerste stap is je behoeftes in kaart brengen. Waarom wil je overstappen naar een andere bank? Bepaal wat je belangrijk vindt aan je nieuw bank. Vergelijk daarbij ook andere banken. Wat bieden zij? Zorg dat je niet bevooroordeeld op zoek gaat.

Stap 2: Aanmelden bij nieuwe bank

Wanneer je eenmaal de bank hebt gevonden die het beste bij jouw wensen past, kan je je aanmelden als nieuwe klant. Online kun je je als klant aanmelden. Je kunt ook langsgaan bij de bank als de bank fysieke filialen heeft.

Stap 3. Overstapservice

Dit is de stap waarvan veel mensen niet wisten dat dit zo eenvoudig is. Bij deze stap geef je je nieuwe bank toestemming om de overstapservice te starten. Daarnaast geef je al je gegevens door die ze van je nodig hebben om alles over te zetten naar je nieuwe rekening.

Stap 4. Zakelijke relaties informeren

Dit is een stap die eigenlijk niet bij de overstapservice hoort, maar wel enorm belangrijk is. Deze stap moet je daarom ook absoluut niet vergeten. Voordat er verkeerde betalingen worden gedaan, is het verstandig om al je zakenrelaties, bijvoorbeeld klanten en leveranciers, in te lichten over je nieuwe rekening. Zo voorkom je foutieve betalingen en straal je vertrouwen uit naar hen.

Stap 5. Controleren

De laatste stap is het controleren of alles wel goed is gegaan. Als bijvoorbeeld je oude bank nog vaak geld moet overboeken naar je nieuwe rekening of als je berichten ontvangt dat betalingen niet zijn gelukt, is er iets niet goed. Wees hier alert op en zorg dat je dit meteen meldt.

Op zoek naar een specifieke zakelijke rekening?

Veelgestelde vragen

Wat is een g-rekening?

Een g-rekening is een geblokkeerde rekening voor ondernemers die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren op de Nederlandse markt. Een g-rekening kun je gebruiken om loonheffingen en btw te betalen aan de belastingdienst. Een groot voordeel van een g-rekening is dat het je aansprakelijkheidsrisico verkleint en je bedrijf beschermt tegen wanbetalingen van loonheffingen. Een g-rekening moet worden aangevraagd bij de Belastingdienst.

Kan je bij een zakelijke rekening gebruikmaken van de gratis overstapservice?

Wanneer je een zakelijke rekening bij een Nederlandse bank hebt en je wil overstappen naar een andere Nederlandse bank, kan je gebruikmaken van de overstapservice. Dit is een regeling tussen banken in Nederland. Dit betekent dus dat als je naar een buitenlandse bank wil, je geen gebruik kan maken van de overstapregeling.

Wat heb je nodig voor een zakelijke rekening?

Bij het aanvragen van een zakelijke bankrekening zijn een aantal gegevens nodig. Deze gegevens worden door banken gecontroleerd voordat er een bedrijfsrekening wordt geopend. Een eerst vereiste is dat je bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Banken hebben namelijk een KvK-nummer nodig. Verder zijn er ook gegevens van de rekeninghouder nodig. Denk aan een geldig paspoort of ID-kaart om je te verifiëren en persoonlijke gegevens, zoals naam, woonplaats, telefoonnummer etc.

Kan ik een zakelijke rekening openen zonder KvK-nummer?

Nee, het is niet mogelijk om een zakelijke rekening te openen zonder KvK-nummer. Je moet namelijk officieel geregistreerd staan in het Handelsregister. Pas dan word je gezien als ondernemer en kan je een zakelijke rekening openen.

Hoelang duurt het om een zakelijke rekening te openen?

Een zakelijke bankrekening openen kan snel en eenvoudig. Zo kun je al binnen 5 minuten een zakelijke rekening openen. Wel duurt het wat langer voordat je de rekening daadwerkelijk kan gebruiken. Hoelang dit precies duurt, kan per bank verschillen. Houd rekening met ongeveer een week.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema