Vreemde valuta rekening

Home » Vreemde valuta rekening
foto saskia oegema

Gecontroleerd door: Saskia Oegema

Gecontroleerd op: 5 september 2023 | Leestijd: 8 minuten

Heb je transacties in andere delen van de wereld dan Nederland? Dan kan een vreemde valuta rekening uitkomst bieden. Je kunt dan een rekening openen in Nederland met een vreemde valuta, bijvoorbeeld US Dollar, yuan of pond. Nederlandse banken bieden veel verschillende vreemde valuta rekeningen aan, afhankelijk van de bank. Op deze pagina van Bankrekening.nl geven we je meer informatie over een vreemde valuta rekening.

Vreemde valuta rekeningen

Finom Start

€ 14,00

Kosten per maand

4.5

Revolut Business Grow

€ 25,00

Kosten per maand

3.5

Revolut Freelancer Free

€ 0,00

Kosten per maand

2.5

Wat is een vreemde valuta rekening?

De naam vreemde valuta rekening geeft al aan waar het om gaat: dit betreft een rekening met een vreemde valuta. Een vreemde valuta rekening openen is geschikt voor het uitvoeren van internationale transacties. Je kunt hiermee geld ontvangen in een andere muntsoort. Het saldo op de valutarekening kan worden omgewisseld naar euro’s wanneer je het saldo overboekt naar je reguliere zakelijke rekening. Een reguliere zakelijke rekening is voor een vreemde valuta rekening dus verplicht.

De vreemde valuta rekening maakt het dus mogelijk om geld te ontvangen en te versturen in een andere valuta. Op reguliere zakelijke rekeningen worden ontvangen bedragen van een andere valuta direct omgewisseld naar euro’s. Als je verschillende vreemde valuta wilt ontvangen zonder je zorgen te maken over valutafluctuaties, is een vreemde valuta rekening openen een mogelijke oplossing. Hierbij kun je verschillende valuta bewaren en deze inwisselen om koersvoordelen te bewaren. 

Waarom een vreemde valuta rekening openen?

vreemde valuta

Wanneer je bijvoorbeeld veel zaken in het buitenland doet en dus veel te maken krijgt met internationale transacties, is een vreemde valuta rekening erg handig. Met deze rekening kun je geld ontvangen en versturen in een andere muntsoort zonder dat deze direct wordt omgewisseld naar euro’s. Eén van de grootste voordelen hiervan is dat je geen last hebt van korte termijnfluctuaties in de wisselkoersen. Deze kunnen namelijk je winst beïnvloeden.

Daarnaast vereist een vreemde valuta rekening ook geen omwisselingen wanneer je geld verstuurt naar een andere muntsoort. Je kan namelijk de inkomende en uitgaande betalingen in een andere munteenheid laten lopen via de vreemde valuta rekening. Je betaalt hierdoor geen wisselkoersen. Dit betekent dat je veel geld kan besparen op een nadelige wisselkoers. Daarom maken veel import- en exportbedrijven gebruik van deze rekening.

Een ander voordeel van een vreemde valuta rekening is dat je hiermee verwarringen over verschillende wisselkoersen of betalingen die on hold worden gezet vermijdt.

Voor- en nadelen

We hebben hieronder de voor- en nadelen van een vreemde valuta rekening voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Je kan geld ontvangen en versturen in een andere muntsoort zonder dat deze direct wordt omgewisseld naar euro’s.
  • Je kan veel geld besparen op nadelige wisselkoersen.
  • Je vermijdt eventuele verwarringen over verschillende wisselkoersen of betalingen die on hold worden gezet.
  • Je kan factureren in de lokale munteenheid.

Nadelen

  • De rekening kost geld, maar je betaalt ook voor het versturen en ontvangen van geld én aanvullende diensten.
  • Sommige banken hanteren een minimum saldo.

Vreemde valuta rekening openen, waar let ik op?

Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn voordat je een vreemde valuta rekening gaat openen. Denk bijvoorbeeld goed na over welke vreemde valutarekening het best bij je bedrijf past. Doe je bijvoorbeeld veel zaken met klanten in het Verenigd Koninkrijk? Dan ligt een Britse pond-rekening voor de hand.

Daarnaast is het van belang dat je al een zakelijke rekening hebt. De zakelijke rekening wordt dan gebruikt als tegenrekening. Zonder zakelijke rekening kun je geen vreemde valutarekening openen. Een vreemde valuta rekening is dan ook niet toegankelijk voor particulieren.

Vreemde valuta rekening

Kosten vreemde valuta rekening

De kosten van een vreemde valuta rekening komen bovenop de kosten van een zakelijke rekening. Net als bij een gewone zakelijke rekening betaal je bij een vreemde valuta rekening ook kosten voor de transacties. Sommige banken hanteren een vast bedrag van rond de € 10,00 per transactie, terwijl andere banken een percentage van het transactiebedrag in rekening brengen.

Bovendien zijn de kosten afhankelijk van de manier waarop geld wordt overgeboekt. Er bestaan drie transactiemethoden buiten de EU, namelijk OUR, SHA en BEN.

OUR

Bij een OUR-transactie worden alle transactiekosten betaald door de overboekende partij. Wanneer jij dus een bedrag overmaakt naar het buitenland, zijn de transactiekosten voor jou. Wanneer je een betaling uit het buitenland ontvangt, zijn de kosten voor de verzender.

SHA

Bij een SHA-transactie worden de kosten van de transactie gedeeld. De verzender betaalt het deel van de kosten dat door zijn of haar bank in rekening wordt gebracht voor het verzenden van het geld. De ontvanger betaalt de kosten die bij zijn of haar eigen bank in rekening worden gebracht voor het ontvangen van het geld. Dit is vaak voor velen de meest eerlijke manier.

BEN

Bij een BEN-transactie zijn alle kosten voor de ontvanger, inclusief de bankkosten van de verzender.

Valutarisico

Wisselende koersen hebben invloed op de winstmarge. Tussen het factureren en betalen door kan de koers van de munt namelijk veranderen. Hierdoor kun je valutarisico lopen. Iedereen die zaken doet met landen buiten de EU, loopt valutarisico: de waarde van de vreemde valuta kan lager of hoger worden vergeleken met de euro.

Hoe open ik een vreemde valuta rekening?

Zoals eerder genoemd heb je eerst een zakelijke rekening nodig om een vreemde valuta rekening te openen. Deze is meestal van dezelfde bank, maar er bestaan ook onafhankelijke aanbieders waarbij je je bestaande zakelijke rekening kunt gebruiken.

Bij grote banken open je als ondernemer een vreemde valuta rekening via internetbankieren. Bij andere aanbieders vraag je een vreemde valuta rekening online aan door een formulier in te vullen.

Meest gebruikte valuta rekening

vreemde valuta rekening openen

Je hebt vreemde valuta rekeningen in alle muntsoorten. Je kunt er dan ook voor kiezen om je geld in verschillende muntsoorten te bewaren.

Maar niet alle muntsoorten komen evenveel aan bod. Zo zijn er maar weinig ondernemers die een vreemde valuta rekening openen in bijvoorbeeld de Sierra Leoonse Leone.

Veelvoorkomende vreemde valutarekeningen in Nederland zijn de Britse pond-rekeningen, Amerikaanse dollarrekeningen, Zwitserse frank-rekeningen, Japanse yen-rekeningen, Australische dollarrekeningen en Chinese yuan-rekeningen.

Op zoek naar een specifieke zakelijke rekening?

Veelgestelde vragen

Kan ik als particulier ook een vreemde valuta rekening openen?

Nee, het is niet mogelijk om als particulier een vreemde valuta rekening te openen. Je kan deze rekening alleen openen wanneer je een zakelijke rekening hebt. Een zakelijke rekening heb je alleen als je ook ondernemer bent.

Hoe werkt een vreemde valuta rekening?

De vreemde valuta rekening is een rekening waarop je een bedrag in een bepaalde muntsoort hebt en vreemde valuta kunt ontvangen of overmaken. Bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar, Britse pond, Japanse yen of Chinese yuan. Maar je kunt ook geld ontvangen en versturen in een andere muntsoort zonder dat deze direct wordt omgewisseld naar euro’s.

Kan je bij elke bank een vreemde valuta rekening openen?

Nee, niet bij iedere bank is het mogelijk om een vreemde valuta rekening te openen. Nederlandse banken waarbij het wel kan zijn bijvoorbeeld Rabobank, ABN AMRO en ING.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema