Buitenlandse bankrekening

Home » Buitenlandse bankrekening
foto saskia oegema

Gecontroleerd door: Saskia Oegema

Gecontroleerd op: 4 september 2023 | Leestijd: 7 minuten

In Nederland kan je geen gratis betaalrekening openen. In het buitenland kan je dat bij sommige banken wel. Daarom openen sommige Nederlanders een buitenlandse rekening. Een buitenlandse betaalrekening is een rekening die je opent bij een buitenlandse bank. Een buitenlandse betaalrekening openen kan niet bij elke buitenlandse bank. Om je een overzicht te geven van verschillende buitenlandse rekeningen, hebben wij alle buitenlandse betaalrekeningen voor jou op een rij gezet. Bij Bankrekening.nl kun je al deze buitenlandse betaalrekeningen vergelijken, zodat jij de betaalrekening vindt die het beste bij jou past.

Online Bankrekeningen

N26 Smart

€ 4,90

Kosten per maand

4.3

N26 You

€ 9,90

Kosten per maand

4.0

Revolut Standard

€ 0,00

Kosten per maand

4.0

N26 Standard

€ 0,00

Kosten per maand

4.0

Revolut Plus

€ 2,99

Kosten per maand

3.8

Revolut Premium

€ 9,99

Kosten per maand

3.8

Revolut Metal

€ 18,99

Kosten per maand

3.8

N26 Metal

€ 16,90

Kosten per maand

3.5

Wat is een buitenlandse bankrekening?

Een buitenlandse rekening is een rekening die je opent bij een buitenlandse bank. In tegenstelling tot betaalrekeningen in Nederland zijn buitenlandse rekeningen meestal gratis. Niet bij alle buitenlandse banken kun je als Nederlander een betaalrekening openen. Dit verschilt per bank.

Vroeger stortten mensen hun geld nog op een buitenlandse bankrekening om belasting te ontduiken. Tegenwoordig is dit niet meer mogelijk. Ook geld wat je op een buitenlandse rekening hebt staan, moet je meenemen bij de aangifte inkomstenbelasting.

Hoe open je een buitenlandse rekening vanuit Nederland?

Buitenlandse rekening openen

In Nederland is het toegestaan om binnen Europa een buitenlandse rekening te openen. Als je een buitenlandse bankrekening wil openen, is het handig om naar een bank te gaan die een fysieke vestiging in Nederland heeft. Ook kun je ervoor kiezen om langs het kantoor in het buitenland te gaan. Tegenwoordig zijn er makkelijkere manieren en kun je online een aanvraag indienen om een buitenlandse bankrekening te openen. Zo zijn er verschillende online banken waarbij het mogelijk is om een gratis rekening te openen.

Wat heb je nodig om een buitenlandse rekening te openen?

Om online een buitenlandse bankrekening te openen, dien je aan verschillende voorwaarden te voldoen. Deze voorwaarden zijn bij de online banken meestal hetzelfde:

 • Je dient 18 jaar of ouder te zijn
 • Je dient woonachtig te zijn in een land van de Europese Unie
 • Je moet een geldig identiteitsbewijs bezitten
 • Je moet in het bezit zijn van een mobiele telefoon

Indien je aan de verschillende voorwaarden voldoet en je je telefoon bij de hand hebt, kun je binnen een paar minuten een buitenlandse rekening openen.  

Waarom een bankrekening openen bij een Buitenlandse bank?

Er zijn verschillende redenen om een bankrekening te openen bij een buitenlandse bank. Zo is het tegenwoorden niet meer mogelijk om een gratis bankrekening te openen in Nederland. Bij buitenlandse banken kan dit nog wel. Zo kun je bij N26, Wise, Revolut en Openbank een gratis rekening openen.

ingevulde aangifte belastingdienst

Ook zijn transactiekosten bij buitenlandse rekeningen aanzienlijk lager en worden betalingen in vreemde valuta uitgevoerd tegen een betere wisselkoers. Zo is het bij Wise mogelijk om een multi currency rekening te openen, waarmee je met elke bankrekening verschillende valuta kunt beheren.

Daarnaast is het sinds de invoering van SEPA en IBAN ook geen probleem meer om betalingen te ontvangen of uit te voeren. Door het IBAN-nummer worden hier geen kosten aan verbonden zolang de betalingen in euro’s worden uitgevoerd.

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Spreiding bancaire risico’s
 • Spreiding muntrisico
 • Gratis bankrekening
 • Hogere rentes dan bij de Nederlandse (groot)banken

Nadelen

 • Geen overstapservice
 • Klantenservice is meestal Engelstalig
 • Online banken hebben geen bankkantoren
 • iDEAL is niet altijd mogelijk

Kosten

De banken die een gratis bankrekening aanbieden, bieden vaak ook betaalpakketten aan waarvoor je wel moet betalen. Daarnaast zijn de bankrekeningen waar je niet voor hoeft te betalen in eerst instantie gratis, maar kunnen er wel kosten in rekening worden gebracht voor extra diensten, zoals:

 • Contant geld opnemen vanaf een bepaald bedrag of aantal keer per maand
 • Betalingen en geldopnames buiten eurolanden
 • Geld overboeken naar het buitenland
 • Kosten voor het versturen van een vervangende betaalpas

Depositogarantie

Net zoals bij Nederlandse banken, kan ook het geld op buitenlandse bankrekeningen onder een depositogarantiestelsel vallen. Hierbij is je geld tot € 100.000 beschermd door het depositogarantiestelsel uit het land van herkomst. Maar dit is niet bij elke buitenlandse bank het geval. Controleer dit dus goed. In de onderstaande tabel worden de extra kosten en de depositogarantie in kaart gebracht:

PasVerzendkosten pasLandDepositogarantie
WiseMastercard€7,00EngelandGeen depositogarantiestelsel
RevolutVISA of Mastercard + Maestro pinpas€6,00LitouwenGarantie tot €100.000
OpenbankMastercard€1,99SpanjeGarantie tot €100.000
N26Mastercard + Maestro pinpas€10,00DuitslandGarantie tot €100.000

Een buitenlandse bankrekening gebruiken

IBAN in Europa

Betalingen kun je met behulp van een Europese IBAN automatisch incasseren (automatische incasso’s). Een IBAN-nummer zorgt ervoor dat er geen kosten verbonden zijn aan het ontvangen of uitvoeren van een betaling. Zolang de betalingen maar in euro’s worden uitgevoerd. In Nederland zijn bedrijven verplicht om een buitenlandse IBAN te accepteren voor overboekingen en automatische incasso’s. Indien een bedrijf je buitenlandse IBAN weigert, kan dit gemeld worden bij DNB.

Online een spaarrekening openen

Naast het openen van een betaalrekening is het ook mogelijk om een buitenlandse spaarrekening te openen. Zo kun je als Nederlander snel en gemakkelijk een spaarrekening openen bij een buitenlandse bank.

Is een buitenlandse bankrekening veilig?

Om zeker te zijn van de veiligheid en betrouwbaarheid van een bank, is het altijd belangrijk om te controleren of het depositogarantiestelsel van toepassing is. Zo is dat bij bijvoorbeeld Wise nog niet zo, wat betekent dat je in het geval van faillissement al je geld kwijtraakt. Om dit te voorkomen heeft Wise aanvullende maatregelen genomen. Wanneer een bank failliet gaat en deze onder het depositogarantiestelsel valt, worden tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder per bank gedekt. Er gelden enkele uitzonderingen op deze regel. Heb je bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening? Dan is voor jou en je partner een gezamenlijk bedrag van € 200.000 gegarandeerd.

Op zoek naar een specifieke bankrekening?

Veelgestelde vragen

Kan je zomaar een buitenlandse bankrekening openen?

Je kan een buitenlandse bankrekening openen indien je voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo dien je woonachtig te zijn in Nederland, een geldig legitimatiebewijs te bezitten en 18 jaar of ouder te zijn.

Heeft de belastingdienst inzage in mijn buitenlandse rekening?

Indien je een buitenlandse rekening hebt, ben je verplicht dit door te geven. De bedragen hoeven niet vermeld te worden, maar je dient wel aan te geven dat je een buitenlandse rekening hebt en in welk land de rekening geopend is. De fiscus heeft geen directe inzage in je bankrekening. Wel kan de fiscus bij aantoonbaar vermoeden van fraude inzage krijgen in je bankrekening en het betalingsverkeer.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema