Buitenlandse bankrekening

Home » Buitenlandse bankrekening
foto saskia oegema

Gecontroleerd door: Saskia Oegema

Gecontroleerd op: 05 maart 2023 | Leestijd: 7 minuten

In Nederland kan je geen gratis betaalrekening openen. In het buitenland kan je dat bij sommige banken wel. Daarom openen sommige Nederlanders een buitenlandse rekening. Een buitenlandse betaalrekening is een rekening die je opent bij een buitenlandse bank. Een buitenlandse betaalrekening openen kan niet bij elke buitenlandse bank. Om je een overzicht te geven van verschillende buitenlandse rekeningen, hebben wij alle buitenlandse betaalrekeningen voor jou op een rij gezet. Bij Bankrekening.nl kun je al deze buitenlandse betaalrekeningen vergelijken, zodat jij de betaalrekening vindt die het beste bij jouw past.

Online Bankrekeningen

N26 Smart

€ 4,90

Kosten per maand

4.3

N26 Standard

€ 0,00

Kosten per maand

4.0

N26 You

€ 9,90

Kosten per maand

4.0

Revolut Standaard

€ 0,00

Kosten per maand

4.0

Revolut Metal

€ 13,99

Kosten per maand

3.8

Revolut Plus

€ 2,99

Kosten per maand

3.8

Revolut Premium

€ 7,99

Kosten per maand

3.8

N26 Metal

€ 16,90

Kosten per maand

3.5

Wat is een buitenlandse bankrekening?

Een buitenlandse rekening is een rekening die je opent bij een buitenlandse bank. In tegenstelling tot betaalrekeningen in Nederland zijn buitenlandse rekeningen meestal gratis. Niet bij alle buitenlandse banken kun je als Nederlander een betaalrekening openen. Dit verschilt per bank.

Vroeger storten mensen hun geld nog op een buitenlandse bankrekening om belasting te ontduiken. Tegenwoordig is dit niet meer mogelijk. Ook geld wat je op een buitenlandse rekening hebt staan, moet je meenemen bij de aangifte inkomstenbelasting.

Hoe open je een Buitenlandse rekening vanuit Nederland?

Buitenlandse rekening openen

In Nederland is het toegestaan om binnen Europa een buitenlandse rekening te openen. Als je een buitenlandse bankrekening wil openen, is het handig om naar een bank te gaan die een fysieke vestiging in Nederland heeft. Ook kun je ervoor kiezen om langs het kantoor in het buitenland te gaan. Tegenwoordig zijn er makkelijkere manieren en kun je online een aanvraag indienen om een buitenlandse bankrekening te openen. Zo zijn er verschillende online banken waarbij het mogelijk is om een gratis rekening te openen.

Wat heb je nodig om een buitenlandse rekening te openen?

Om online een buitenlandse bankrekening te openen, dien je aan verschillende voorwaarden te voldoen. Deze voorwaarden zijn bij de online banken meestal hetzelfde:

 • Je dient 18 jaar of ouder te zijn
 • Woonachtig te zijn in een land van de Europese Unie
 • Een geldig identiteitsbewijs te bezitten
 • In het bezit zijn van een mobiele telefoon

Indien je aan de verschillende voorwaarden voldoet en je je telefoon bij de hand hebt, kun je binnen een paar minuten een buitenlandse rekening openen.  

Waarom een bankrekening openen bij een Buitenlandse bank?

Er zijn verschillende redenen om een bankrekening te openen bij een buitenlandse bank. Zo is het tegenwoorden niet meer mogelijk om een gratis bankrekening te openen in Nederland. Bij buitenlandse banken kan dit immers nog wel. Zo kun je bij de N26, Wise, Revolut en de Openbank een gratis rekening openen.

ingevulde aangifte belastingdienst

Ook zijn transactiekosten bij buitenlandse rekeningen aanzienlijk lager en worden betalingen in vreemde valuta uitgevoerd tegen een betere wisselkoers. Zo is het bij Wise mogelijk om een multi currency rekening te openen, waarmee je met elke bankrekening verschillende valuta kunt beheren.

Daarnaast is het sinds de invoering van SEPA en IBAN ook geen probleem meer om betalingen te ontvangen of uit te voeren. Door het IBAN nummer worden hier geen kosten aan verbonden, zolang de betalingen in euro’s worden uitgevoerd.

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Spreiding bancaire risico’s
 • Spreiding muntrisico
 • Gratis bankrekening
 • Hogere rentes dan bij de Nederlandse (groot)banken

Nadelen

 • Geen overstapservice
 • Klantenservice is meestal Engelstalig
 • Online banken hebben geen bankkantoren
 • Niet altijd gebruikmaken van iDeal

Kosten

De banken die een gratis bankrekening aanbieden, bieden vaak ook betaalpakketten waar je wel voor moet betalen. Daarnaast zijn de bankrekeningen waar je niet voor hoeft te betalen in eerst instantie gratis, maar kunnen er wel kosten in rekening gebracht voor extra diensten, zoals:

 • Contant geld opnemen vanaf een bepaald bedrag of aantal keer per maand
 • Betalingen en geldopnames buiten eurolanden
 • Geld overboeken naar het buitenland
 • Kosten voor het versturen van een vervangende betaalpas

Depositogarantie

Zoals je geld bij Nederlandse banken beschermd is door de depositogarantie, geldt dit ook voor je geld op een buitenlandse bank. Hierbij is het geld beschermd door de depositogarantie uit het land waar de bank van afkomstig is. Maar dat is niet bij elke buitenlandse bank het geval. Controleer dit dus goed. In onderstaande tabel worden de extra kosten en de depositogarantie in kaart gebracht:

PasVerzendkosten pasLandDepositogarantie
WiseMastercard€7,-EngelandGeen depositogarantiestelsel
RevolutVISA of Mastercard + Maestro pinpas€6,-LitouwenGarantie tot €100.000
OpenbankMastercard€1.99SpanjeGarantie tot €100.000
N26Mastercard + Maestro pinpas€10,-DuitslandGarantie tot €100.000

Een buitenlandse bankrekening gebruiken

IBAN Europa

Betalingen kun je met behulp van een Europese IBAN automatisch incasseren (automatische incasso’s). Een IBAN nummer zorgt ervoor dat er geen kosten verbonden zijn aan het ontvangen van een betaling of een uitvoeren van een betaling. Zolang de betalingen maar in euro’s worden uitgevoerd. In Nederland zijn bedrijven verplicht om een buitenlandse IBAN te accepteren voor overboekingen en automatische incasso’s. Indien een bedrijf je buitenlandse IBAN weigert, kan dit gemeld worden bij DNB.

Online een spaarrekening openen

Naast het openen van een betaalrekening is het ook mogelijk om een buitenlandse spaarrekening te openen. Zo kun je als Nederlander snel en gemakkelijk een spaarrekening openen bij een buitenlandse bank.

Is een buitenlandse bankrekening veilig?

Om zeker te zijn van de veiligheid en betrouwbaarheid van een bank, is het altijd belangrijk om te letten of het depositogarantiestelsel van toepassing is. Zo is dat bij bijvoorbeeld Wise nog niet zo, wat betekent dat je in het geval van een faillissement al je geld kwijtraakt. Om dit te voorkomen heeft Wise aanvullende maatregelen genomen. Wanneer een bank failliet gaat, geldt er een maximaal bedrag dat wordt vergoed. Dit is altijd €100.000,- bij landen die de euro hanteren. Er gelden enkele uitzonderingen op deze regel. Heb je bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening, dan is voor jou en je partner een bedrag van €100.000,- gegarandeerd.

Op zoek naar een specifieke bankrekening?

Veelgestelde vragen

Kan je zomaar een buitenlandse bankrekening openen?

Je kan een buitenlandse bankrekening openen indien je voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo dien je woonachtig te zijn in Nederland, een geldig legitimatiebewijs bezitten en 18 jaar of ouder te zijn.

Heeft de belastingdienst inzage in mijn buitenlandse rekening?

Indien je een buitenlandse rekening hebt, ben je verplicht deze aan te geven. De bedragen hoeven niet vermeld te worden, maar je dient wel aan te geven dat je een buitenlandse rekening hebt en in welk land de rekening geopend is. De fiscus heeft geen directe inzage in je bankrekening. Wel kan de fiscus bij aantoonbaar vermoeden van fraude, inzage krijgen in je bankrekening en het betalingsverkeer.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema