Betaalrekening

Home » Betaalrekening
foto saskia oegema

Gecontroleerd door: Saskia Oegema

Gecontroleerd op: 1 februari 2024 | Leestijd: 7 minuten

Voor betalingen heb je een betaalrekening nodig. Bij alle banken kun je een betaalrekening openen. Maar hoe vind je de beste betaalrekening die bij jou past? Bankrekening.nl helpt jou met het vergelijken van betaalrekeningen, zodat je snel en eenvoudig de betaalrekening vindt die het beste bij jouw past. Ook kun je jouw huidige betaalrekening vergelijken met andere betaalrekeningen van andere banken. Op deze pagina vind je meer informatie over wat een betaalrekening is en hoe een betaalrekening precies werkt.

Top 10 Betaalrekeningen

Bunq Easy Bank

€ 3,99

Kosten per maand

4.8

Open Betaalrekening

€ 0,00

Kosten per maand

4.8

SNS Basis

€ 2,95

Kosten per maand

4.5

Triodos Internet Betaalrekening

€ 5,00

Kosten per maand

4.5

ABN AMRO BasisPakket Betalen

€ 3,25

Kosten per maand

4.5

ASN Bankrekening

€ 2,70

Kosten per maand

4.5

RegioBank Plus Betalen

€ 3,05

Kosten per maand

4.3

Knab Plus

€ 6,00

Kosten per maand

4.3

Rabo DirectPakket

€ 2,95

Kosten per maand

4.0

ING OranjePakket

€ 3,15

Kosten per maand

4.0

Bekijk alle betaalrekeningen

Wat is een betaalrekening?

Zoals de naam al zegt is een betaalrekening een bankrekening waarmee je alle dagelijkse bankzaken doet en waarop je jouw loon ontvangt. Dit zijn betalingen naar andere rekeningen of rekeningen van jezelf, zoals je spaarrekening. Je kunt geld overmaken van creditcard naar betaalrekening, maar ook geld ontvangen en je saldo checken. Daarnaast worden er ook vaste lasten van je betaalrekening afgeschreven. Dit zijn bijvoorbeeld betalingen van de huur, hypotheek en gas, water en licht. De rente van een betaalrekening is meestal laag. Bij sommige betaalrekening krijg je zelfs helemaal geen rente.

Wat heb je nodig voor een betaalrekening?

Om een betaalrekening te openen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. In Nederland moet je aan de volgende eisen voldoen:

betaalrekening openen

Een identiteitsbewijs moet een geldige identiteitskaart of paspoort zijn. Deze mag uit een ander Europees land zijn, zolang je maar in Nederland woont. Woon je in het buitenland, dan kan het moeilijk zijn om een betaalrekening te openen. Ben je jonger dan 18 jaar, dan zullen je ouders een betaalrekening voor je moeten openen. De bovenstaande eisen zijn van toepassing op het openen van een particuliere betaalrekening. Wil je een zakelijke betaalrekening openen? Voor een zakelijke betaalrekening gelden er andere voorwaarden.

Een betaalrekening openen, waar let ik op?

Voor het openen van een betaalrekening, zul je rekening moeten houden met verschillende factoren. Zo hebben veel aanbieders verschillende betaalpakketten en variëren deze in prijs. Factoren waar je op moet letten hebben we voor je op een rijtje gezet:

 • Kosten van het betaalpakket
 • Overstapservice
 • Mogelijkheden internetbankieren en mobiel bankieren
 • Klantenoordeel
 • Optie voor extra betaalpas
 • De duurzaamheid van de bank

Kosten van het betaalpakket

Banken hebben vaak verschillende soorten betaalpakketten. Denk daarbij aan een basispakket of een totaalpakket. Pakketten en kosten van deze pakketten zullen verschillen per aanbieder. Daarnaast heeft elke aanbieder zo zijn eigen voordelen.

Overstapservice

Wil je overstappen naar een andere bank, dan kun je bij je nieuwe bank een gratis overstapservice aanvragen. Een overstapservice regelt vaak veel, maar niet alles. Dit is een initiatief van banken in Nederland. De overstapservice regelt (13 maanden lang) de volgende zaken voor je:

 • Automatisch doorstorten van bijschrijvingen
 • Afschrijving automatische incasso’s
 • Automatische afschrijving hypotheek of verzekering van oude bank
 • Herinnering beëindiging overstapservice (na 12 maanden)
 • Melding over nieuw rekeningnummer

De overstapservice regelt dus veel voor je, maar dit is niet alles wat je moet regelen. De volgende punten moet je zelf doen:

 • Een nieuwe betaalrekening openen
 • Periodieke overboekingen downloaden
 • Rekeningnummer doorgeven aan uitkerende instanties
 • Incassomaatregelen regelen
 • Buitenlandse incassante informeren
 • Oude rekening opzeggen

Mogelijkheden tot online bankieren of mobiel bankieren

Per bank verschillen de mogelijkheden voor internetbankieren. De ene bank laat je terugzoeken in al je bij- en afschrijvingen, terwijl de andere bank dit toelaat tot maximaal 15 maanden terug. Daarnaast lopen de mogelijkheden van mobiel bankieren ook uiteen. Denk daarbij aan het versturen van een betaalverzoek, het blokkeren van je pas bij diefstal of verlies of het (de)activeren van je betaalpas.

Klantenoordeel

klantenoordeel

Als je een betaalrekening wilt openen, is het ook handig om beoordelingen van klanten mee te nemen in je vergelijking. De consumentenbond vraagt consumenten jaarlijks naar hun mening over hun bank.

Duurzaamheid

Je merkt er zelf niks van, maar banken hebben een enorme impact op onze leefomgeving. Veel consumenten willen tegenwoordig weten waar hun geld voor wordt gebruikt en willen dat dit verantwoord gebeurt. Denk daarbij aan klimaatverandering, dierenleed of kinderarbeid. Niet alle banken letten hier goed op, terwijl sommige banken juist actief bijdragen aan een duurzamere wereld. Wil je een duurzame bankrekening openen? Dan zul je daarop moeten letten.

Kosten betaalrekening

Iedereen heeft een betaalrekening nodig. Ook wil je natuurlijke de goedkoopste betaalrekening. De kosten van een betaalrekening hangen af van de mogelijkheden die jij wenst te hebben. Wil je een creditcard of wil je rood kunnen staan? De goedkoopste betaalrekening of beste bankrekening is voor iedereen anders. Vaak betaal je bij een bank een vast bedrag per maand per pakket. Banken hebben vaak verschillende betaalpakketten waaruit je kunt kiezen. Daarnaast hebben banken vaak ook een gratis betaalrekening, bijvoorbeeld voor jongeren en studenten. Vergelijken van betaalrekeningen kan eenvoudig op Bankrekening.nl. Zo vind je de juiste betaalrekening die bij jou past.

Betaalrekening vergelijken

Hieronder geven we een overzicht van de jaarlijkse kosten, de kosten van een betaalpas en de kosten van een extra betaalpas van een aantal populaire en goedkope betaalrekeningen:

BankrekeningJaarlijkse kostenTweede betaalpasRente rood staanRente op saldoCreditcard
ABN AMRO BasisPakket Betalen€39,00€18,00Tot 9,90%0,00%€24,60
Knab Privérekening€72,00€0,005,00%0,00%€0,00
SNS Basis€35,40€9,0010,00%0,00%€24,00
Bunq Easy Bank€47,88€9,99 + €3,49 per maand Niet mogelijk1,56% (tot €100.000)Niet mogelijk

Op zoek naar een specifieke bankrekening?

Veelgestelde vragen

Hoeveel geld mag je op je betaalrekening hebben?

Het geldbedrag dat je op je betaalrekening mag hebben, is in principe onbeperkt. Er zijn echter twee punten om rekening mee te houden. Het eerste punt is het depositogarantiestelsel. Dit verwijst naar een dekking tot € 100.000. De dekking houdt in dat zodra de bank failliet gaat, je gedekt bent tot € 100.000. Het tweede punt is de rente. Afhankelijk van de bank, ontvang je na een bepaald bedrag geen rente meer. Daarnaast kan een bank ook met een negatieve rente werken. Je betaalt in dat geval een bedrag om geld bij een bank te mogen stallen. Daarom is er een mogelijkheid om je geld te spreiden over verschillende banken.

Hoe werkt het openen van een betaalrekening?

Een bankrekening openen begint altijd bij het identificeren. De manier waarop je dit moet doen, verschilt per bank.

Kan ik mijn huidige betaalrekening omzetten naar een gezamenlijke rekening?

Het omzetten van je huidige rekening naar een gezamenlijke rekening kun je doen door een rekeninghouder toe te voegen aan je betaalrekening. Om van je gezamenlijke rekening een persoonlijke rekening te maken, verwijder je een rekeninghouder.

Kan ik een tweede betaalrekening openen?

In principe mag je een onbeperkt aantal betaalrekeningen openen. Houd er wel rekening mee dat een betaalrekening geld kost. Daarnaast hebben sommige banken een maximum vastgesteld voor het aantal bankrekeningen dat je bij die bank kunt openen.

Kan ik een spaarrekening openen zonder betaalrekening?

Er zijn aanbieders waarbij je een spaarrekening kunt openen zonder betaalrekening. Dit kan voordelig zijn voor jou, omdat je meer keuze hebt in het selecteren van een bank. Een nadeel kan zijn dat je niet al je rekeningen op een overzichtelijke plek kunt beheren.

Wat kost een betaalrekening?

De kosten van een betaalrekening hangen af van de mogelijkheden die jij wilt hebben. Vaak betaal je bij een bank een vast bedrag per maand per betaalpakket.

Kan ik een betaalrekening openen zonder BSN-nummer?

Je hebt een burgerservicenummer nodig als je in Nederland belasting betaalt. Bij het openen van een betaalrekening kan de bank vragen naar een geldig identiteitsbewijs waar het BSN-nummer op vermeld staat.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema