ZZP rekening

Home » ZZP rekening
foto saskia oegema

Gecontroleerd door: Saskia Oegema

Gecontroleerd op: 2 januari 2024 | Leestijd: 9 minuten

Zakelijke rekeningen zijn niet verplicht. Maar een zakelijke bankrekening openen heeft veel voordelen in vergelijking tot een persoonlijke bankrekening. Op deze manier kun je als zzp’er persoonlijk en zakelijk gescheiden houden. Daarnaast kan het gemakkelijker zijn om bepaalde aankopen van de belasting af te trekken. Op Bankrekening.nl vind je verschillende aanbieders van zzp rekeningen. Door het aanbod te vergelijken, vind je de beste zakelijke rekening zzp die bij jou past.

Beste ZZP rekeningen

Finom Solo

€ 0,00

Kosten per maand

4.8

ABN AMRO Volop Ondernemen Slim

€ 9,90

Kosten per maand

4.5

Knab Zakelijk

€ 7,00

Kosten per maand

4.5

Finom Start

€ 14,00

Kosten per maand

4.5

Rabo ZZP Rekening

€ 0,00

Kosten per maand

4.3

Bekijk alle ZZP rekeningen

Wat is een ZZP rekening?

Een ZZP rekening is een rekening speciaal voor zzp’ers. Een ZZP rekening is vaak een stuk goedkoper dan andere zakelijke rekeningen. Een zakelijke rekening is niet verplicht, maar dit betekent niet dat deze rekening niet geschikt is. Bovendien hebben veel banken in hun voorwaarden opgenomen dat een privé betaalrekening niet als zakelijke betaalrekening mag worden gebruikt. Daarnaast is het vaak mogelijk om een boekhoudpakket aan de zakelijke rekening te koppelen. Zo bespaar je een hoop tijd. Ook is een koppeling met pindiensten mogelijk. Dit is niet mogelijk met een privérekening.

Niet iedereen kan zomaar een ZZP rekening openen. Zo is de zakelijk rekening ZZP meestal bedoeld voor ondernemers met een eenmanszaak of kleine bv. Zij kunnen dit aantonen met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Waarom een ZZP rekening openen?

Wanneer je een eenmanszaak begint, ben je niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Toch kan het een goed idee zijn om dit wel te doen.

Zakelijk en privé gescheiden houden

zakelijke transacties maken afbeelding vrouw

De meest logische reden om een ZZP rekening te openen is het gescheiden houden van je zakelijke en persoonlijke betaalstromingen. Zo zorg je voor een overzichtelijke administratie en is gaat ook het opstellen van een balans voor je bedrijf eenvoudiger. Daarnaast zorgt een zakelijke bankrekening voor een professionele uitstraling wanneer de betaalrekening op de factuur op naam van je bedrijf staat.

Uitgaven indienen bij de Belastingdienst

Wanneer je je eigen bedrijf hebt, maak je vaak meer zakelijke kosten dan wanneer je in loondienst bent. Deze kosten kun je gemakkelijk aftrekken bij de Belastingdienst. Denk bijvoorbeeld aan zakelijk tanken of machines aanschaffen voor je bouwbedrijf. Het is belangrijk dat deze met een zakelijke rekening betaald zijn. Zo krijg je een gedeelte van je uitgaven terug. Wanneer je geen zakelijke rekening hebt, moeten de zakelijke uitgaven die je van je particuliere rekening hebt betaald, aangetoond worden in je boekhouding.

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Privé en zakelijk scheiden
 • Boekhoudpakket koppelen
 • Tijd besparen
 • Professionele uitstraling
 • Zakelijke creditcard mogelijk

Nadelen

 • Duurder om af te sluiten
 • Banken controleren veel documenten
 • Aantal transacties niet onbeperkt
 • Niet altijd vreemde valuta mogelijk

Een ZZP rekening openen, waar let ik op?

Bij het openen van een ZZP rekening is het handig om op een aantal belangrijke zaken n te letten. Zo is het handig om eerst voor jezelf duidelijk te hebben welke bankproducten je nodig hebt voor je eenmanszaak. Banken bieden namelijk verschillende zakelijke producten aan, die je niet allemaal nodig zult hebben. Zo kun je al snel een selectie van banken maken tijdens het maken van je keuze. Voorbeelden van bankproducten die worden aangeboden zijn:

 • Online bankieren
 • Mobiel bankieren
 • Zakelijke spaarrekening
 • Rood staan
 • Lening afsluiten
 • Creditcard
 • Een wereldpas
 • Storten van contant geld
 • Beleggingsmogelijkheden
 • Vreemde valuta
 • Zakelijke verzekeringen

Kosten ZZP rekening

Het openen van een ZZP rekening brengt bepaalde kosten met zich mee. Deze kosten zijn verdeeld over verschillende posten. Zo zijn er in eerste instantie vaak kosten verbonden aan het openen van een ZZP bankrekening. Daarnaast kunnen er maandelijkse of jaarlijkse kosten zijn. Dit verschilt per bank. Verder zijn er ook nog kosten voor zakelijke transacties of andere functionaliteiten. In sommige gevallen zijn een bepaald aantal transacties gratis.

Bij een ZZP rekening betaalt een ondernemer dus:

 • Kosten voor het openen van de zakelijke bankrekening
 • Maandelijkse kosten of jaarlijkse kosten voor het gebruik
 • Kosten voor zakelijke transacties en extra opties

ZZP rekening vergelijken

wettelijke verplichting en vaste koste bij een zzp rekening

Bij het openen van een ZZP rekening wil je de beste keuze maken die past bij jouw bedrijf. Omdat niet alle banken dezelfde functionaliteiten aanbieden, is het belangrijk om een bank te kiezen die alle diensten aanbiedt die jij nodig hebt of denkt nodig te hebben voor je onderneming. Startende ondernemers hebben in het begin vaak nog weinig eisen en hebben voldoende aan een goedkope online bankrekening van bijvoorbeeld Knab of Revolut. Wanneer je meer functionaliteiten nodig hebt, zoals het storten van contant geld of het innen van automatische incasso’s, is een goedkope online bank misschien niet voldoende. Verschillende functionaliteiten waar je als zzp’er rekening mee dient te houden:

Automatische boekhoudkoppeling

Een automatische boekhoudkoppeling zorgt ervoor dat jij als zzp’er tijd en kosten bespaart. Zo hoef je je transacties niet zelf te exporteren. Met een boekhoudkoppeling gaat dit automatisch. Je transacties worden snel in het boekhoudprogramma ingeladen.

Creditcard mogelijk

Het kan zijn dat je als zzp’er gebruik wil maken van een creditcard. Dan is het verstandig om te kijken naar banken die dit aanbieden. Bij een creditcard wordt de betaling later afgeschreven en zijn de aankopen verzekerd. Het kan daarom handig zijn om buitenlandse betalingen met je creditcard te doen.

Zakelijk krediet

Wil je als ondernemer groeien en heb je hiervoor een financiering nodig? Dan is het verstandig om een bank te kiezen die een zakelijke lening aanbiedt. Het is gebruikelijk om een zakelijke lening af te sluiten bij de bank waar je ook een ZZP rekening geopend hebt.

Rood staan

Als je bijvoorbeeld in de beginfase van je bedrijf zit, kan het voorkomen dat je met een negatief banksaldo zit. Een bank waar je rood kunt staan, kan dan uitkomst bieden. Dit kan niet bij alle banken. Let daar dus goed op.

Contant geld storten

Voor sommige ondernemers is het nog steeds van belang dat er een mogelijkheid is om contant geld te storten bij de bank. Tegenwoordig bieden niet alle banken dit aan. Zo wordt het storten van contant geld bij ZZP rekeningen vaak niet aangeboden en kiezen ook veel online banken ervoor dit überhaupt niet aan te bieden.

privé uitgaven doen via particuliere rekeningen

Pinautomaat

Een pinautomaat wordt tegenwoordig aangeboden via een payment service provider. Zo hoeft de optie tot een pinautomaat geen beperking te zijn bij het kiezen van een ZZP rekening.

Transacties

Er zijn banken die een bepaald aantal gratis transacties per jaar aanbieden. Zo ben je alleen kosten kwijt aan het maandelijkse pakket en zijn er geen kosten verbonden aan de transacties.

Goedkoopste zakelijke rekening voor zzp’ers

Als zzp’er is het belangrijk om de vaste kosten zo laag mogelijk te houden. Daarom wil je de kosten van je zakelijke betaalrekening ook laag houden. Er zijn meerdere banken die een ZZP rekening aanbieden, maar wat is nou de goedkoopste bank voor zzp’ers? In de onderstaande tabel zijn de goedkoopste zakelijke rekeningen voor zzp’ers op een rij gezet om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden.

BankBetaalrekeningExtra kosten
FinomFinom Solo· 3 gratis fysieke betaalkaarten
· Gratis geld overschrijven naar andere Finom-gebruikers
· €2,00 per geldopname, ATM-opnamelimiet van €500
· Betalen met Apple Pay en Google Pay
HolviHolvi Lite· €0,25 vanaf 500 transacties per maand
· Extra debit card €3,00/maand
· Geldopname pinautomaat 2,5% van bedrag
· Gebruik credit card andere valuta 2,0% van transactie
N26N26 Business Standard· Bij meer dan 3 geldopnames per maand €2,00 per geldopname
· Geldopname andere valuta 1,5% van het bedrag
· Geen buitenlandse transactiekosten
RevolutRevolut Business Free· Creditcard €57,99
· €0,20 vanaf 5 binnenlandse overschrijvingen p/m
· €3,00 buitenlandse overschrijvingen
· 0,4% op wisselen andere valuta
· 1,3% op VK en EU consumer card betalingen + 2,8% op andere betalingen
RabobankRabo ZZP rekening· Bijschrijving €0,39
· Afschrijving €0,39
· Creditcard €33,00 per jaar

Op zoek naar een specifieke zakelijke rekening?

Veelgestelde vragen

Is een zakelijke rekening verplicht als zzp’er?

Een zakelijke rekening openen is in principe niet verplicht als zzp’er. Wel eist de Belastingdienst dat de administratie inzichtelijk is. Het moet dus duidelijk zijn wat je zakelijke inkomsten en uitgaven zijn en wat je privé inkomsten en uitgaven zijn. Als privé en zakelijk niet gescheiden zijn, kan het zijn dat je geen overzicht hebt. Daarom kan het handig zijn om een aparte ZZP bankrekening te openen voor zakelijke financiën. Daarnaast willen veel banken niet dat een privérekening voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Dit wordt dan in de algemene voorwaarden aangegeven.

Waarom een zakelijke rekening openen als zzp’er?

Het openen van een zakelijke rekening als zzp’er brengt veel voordelen met zich mee. Denk aan het scheiden van je zakelijke en privé betalingsstromen voor een overzichtelijke administratie. Ook zorgt een zakelijke rekening voor een professionele uitstraling van het bedrijf en is het mogelijk om je boekhoudpakket te koppelen, waardoor je veel tijd bespaart tijdens het boekhouden.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema