Rood staan bij de bank

Home » Kennisbank » Rood staan bij de bank
foto saskia oegema

Auteur: Saskia Oegema

Gecontroleerd op 6 december 2023 | Leestijd: 4 minuten

Rood staan is een vorm van geld lenen. Met rood staan kun je op je betaalrekening tot een bepaald bedrag extra geld pinnen. Dat is erg makkelijk als je even wat tekort komt. Maar rood staan is duur. Over het bedrag waarmee je in de min staat, betaal je een hoog rentepercentage.

Wat is rood staan?

Veel mensen staan af en toe rood. Het is de meest makkelijke manier om geld te lenen. Je hoeft geen lening aan te vragen, maar je kunt gewoon af en toe extra pinnen. Juist omdat rood staan zo makkelijk is, is niet iedereen zich bewust van de hoge kosten en eventuele gevolgen.

Met rood staan geef je geld uit dat niet van jou is. Tot aan de limiet kun je toch pinnen en je rekeningen betalen. Door rood te staan, ga je een schuld aan. Want geld dat jij leent, wil de bank wel weer terug hebben. Bij de meeste banken moet je je tekort binnen een bepaalde periode weer aanvullen. Of je moet minstens één keer per maand een positief saldo hebben.

Ook kost rood staan geld. Je betaalt rente over het bedrag dat je rood staat. Het rentepercentage is maximaal 10%. Hiermee is rood staan de duurste lening die er is.

Rood staan kost geld

Sta je rood? Dan leen je geld van de bank. Deze lening mag niet groter zijn dan de afgesproken limiet. Ook betaal je rente over het geld dat je leent. Stel, je staat € 500 rood. Dan betaal je over die € 500 rente. En deze rente is vaak erg hoog. Hoe hoog de rente is, verschilt per bank:

BankRentepercentageLimiet
Knab5,00%€50.000
Triodos10,00%€1.000
ASN10,00%€2.500
RegioBank10,00%€2.500
SNS10,00%€2.500
ABN AMRO9,90%€5.000
ING13,90%€2.000
Rabobank9,90% of 13,90%€2.500

Daarnaast verschillen de voorwaarden voor rood staan per bank, zoals de manier van aflossen en binnen welke periode er weer een positief saldo op de betaalrekening moet staan. Ook geldt er bij elke bank een minimum en maximum limiet. Hoeveel je rood mag staan, hangt onder andere af van je inkomen. Zo krijgen bijvoorbeeld studenten een lager limiet. Omdat de bank ervan uitgaan dat studenten (nog) niet zoveel verdienen.

Niet alle banken bieden de optie rood staan aan. Bij de meeste online banken is rood staan geen optie. Is rood staan wel mogelijk? Niet iedereen kan daar automatisch gebruik van maken. Je moet aan de voorwaarden van de bank voldoen.

Niet zonder gevolgen extra pinnen

Voor rood staan geldt een leeftijdsgrens: je moet 18 jaar of ouder zijn. Bij sommige banken kan het vanaf de 16e verjaardag. Maar dan is er wel toestemming van de ouder(s) of verzorger(s) nodig. Rood staan heeft namelijk gevolgen. Mag je meer dan € 250 rood staan op je betaalrekening? Dan wordt dit bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) gemeld.

Zo’n registratie kan invloed hebben op nieuwe kredietaanvragen. Andere kredietaanbieders zien namelijk bij het BKR dat jij rood mag staan. Ook als je er geen gebruik van maakt. Hierdoor kun je mogelijk minder lenen. Want een kredietverstrekker kijkt hoeveel jij per maand al moet betalen aan andere leningen. Zo kan bijvoorbeeld je maximale hypotheek lager uitvallen.

Daarnaast, zoals we hierboven al noemden, kost rood staan geld. Hoeveel? Dat hangt af van hoeveel en hoelang je rood staat. En van het rentepercentage. We laten dit zien met een voorbeeld:

Stel, je staat voor  € 1.000 rood. Je negatieve saldo is daarmee € 1.000. Hierover betaal je 10% rente. Dat komt neer op € 100 per jaar. Per dag is dat € 0,27. Dat lijkt weinig, maar sta je structureel het hele jaar door rood? Dan lopen de kosten behoorlijk op. Dat voorkom je door niet onnodig veel en te lang rood te staan.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Het Bureau Krediet Registratie
Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema. Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema