V&S rekening

Home » V&S rekening
foto saskia oegema

Gecontroleerd door: Saskia Oegema

Gecontroleerd op: 5 september 2023 | Leestijd: 5 minuten

Heb je een vereniging of stichting en wil je een rekening openen? Een verenigingen en stichtingen rekening (V&S) is een zakelijke betaalrekening speciaal voor bestuurders van een stichting of vereniging. Deze rekening is afgestemd op de doelen en activiteiten van de stichting of vereniging. Bankrekening.nl geeft je op deze pagina meer informatie over het openen van een V&S bankrekening.

V&S rekeningen

Finom Start

€ 14,00

Kosten per maand

4.5

ABN AMRO Basis voor Verenigingen & Stichtingen

€ 9,90

Kosten per maand

4.3

Rabo Zakelijke Rekening voor Verenigingen en Stichtingen

€ 9,95

Kosten per maand

4.3

RegioBank Verenigingen & Stichtingen Rekening

€ 9,95

Kosten per maand

3.8

Triodos Internet Zaken Rekening

€ 12,50

Kosten per maand

3.8

Wat is een V&S rekening?

V&S rekening

De naam V&S rekening zegt het eigenlijk al: dit is een bankrekening speciaal voor verenigingen en stichtingen. Er zijn banken die een speciaal betaalpakket aanbieden voor verenigingen en stichtingen. Contributies of donaties mogen niet op naam van bestuurders komen te staan. Daarom is een eigen rekening hiervoor niet geschikt en zal er een V&S rekening moeten worden geopend. Vaak is dit een zakelijke rekening met een bankpas, internetbankieren en een mobiele app. Wat een bankrekening V&S anders maakt dan een standaard zakelijke rekening, zijn de transactiekosten. Er wordt namelijk voor verenigingen en stichtingen korting gegeven door de bank.

Een bankrekening voor verenigingen en stichtingen kan gecombineerd worden met een spaarrekening of andere mogelijkheden, zoals stortingen, acceptgiro’s of automatische incasso’s.

Waarom een V&S rekening openen?

Een V&S rekening is nodig voor het ontvangen van contributies en donaties. Het is namelijk niet toegestaan om als bestuurder dit geld te ontvangen. Een privérekening is daarom niet geschikt voor verenigingen en stichtingen. Bij het openen van een V&S rekening komt de rekening op naam te staan van de rechtspersoon. Dit houdt in dat de rekening op naam van de vereniging of stichting staat. Op deze manier worden geldzaken als contributies en donaties direct gestort op de V&S rekening. Een andere reden om een V&S rekening te openen is voor het creëeren van overzicht. Het is van belang dat privé en zakelijk gescheiden zijn. Door het scheiden van privé en zakelijk wordt er gezorgd voor transparantie en duidelijkheid rondom de vereniging of stichting.

Een V&S rekening openen, waar moet ik op letten?

Niet veel banken hebben een speciaal pakket voor verenigingen en stichtingen. Omdat het aanbod dus niet groot is, gaat vergelijken vliegensvlug. Met het vergelijken van een V&S rekening is het belangrijk om te letten op de prijs en de service. Vaste maandelijkse kosten verschillen over het algemeen niet veel, maar transactiekosten daarentegen wel. Vooral voor stichtingen en verenigingen met veel leden is het van belang om daarnaar te kijken. Daarnaast is het belangrijk om te kijken welke diensten door de bank worden aangeboden. Denk daarbij aan een boekhoudkoppeling of het regelen van een automatische incasso. Om de beste en goedkoopste V&S rekening te vinden, zul je rekening moeten houden met verschillende zaken. De belangrijkste punten hebben we voor je opgesomd:

  • Maandelijkse kosten
  • Bijkomende kosten
  • Service
  • Functionaliteiten als online bankieren of een mobiele app
  • Boekhoudkoppeling
  • Betalingsmethodes

Kosten V&S rekening

Wat een voordelig betaalpakket voor een vereniging of stichting is, hangt af van de maandelijkse kosten en de bijkomende kosten. De vaste maandelijkse kosten verschillen niet veel tussen de aanbieders. De bijkomende kosten daarentegen wel. Deze kosten zijn vaak afhankelijk van het aantal leden, het aantal bankpassen en de hoeveelheid transacties. Ook betaal je naast de vaste kosten ook vaak een klein bedrag voor bijschrijvingen en afschrijvingen. Deze kosten liggen vaak niet hoog. Dit kan ervoor zorgen dat de totale kosten per jaar mee zullen vallen. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de verschillende V&S rekeningen.

BankrekeningMaandelijkse kostenBijschrijvingAfschrijvingRente
ABN AMRO Basis voor Verenigingen & Stichtingen€9,90€0,15€0,100,00%
Rabo Zakelijke Rekening voor verenigingen en stichtingen€9,95€0,15€0,120,00%
RegioBank Verenigingen & Stichtingen Rekening€9,95€0,05 (500 gratis transacties)€0,05 (500 gratis transacties)0,00%
Triodos Internet Zaken Rekening€12,50€0,15€0,100,00%

Voorwaarden V&S rekening

V&S rekening openen

Een rekening voor een stichting of vereniging openen is alleen mogelijk als deze staat ingeschreven in het Handelsregister. Voor het openen van een V&S rekening is identificatie van alle bestuursleden verplicht. In de meeste gevallen vragen banken naar de naam van de vereniging of stichting, het vestigingsadres, de oprichtingsakte en de gegevens van de bestuurders. Andere voorwaarden voor het openen van een V&S rekening verschillen per aanbieder. Houd daarom rekening met de voorwaarden bij het vergelijken van verschillende V&S rekeningen.

Naast deze voorwaarden voor het openen van een V&S rekening, is het van belang om de bevoegdheid van de rekening te bepalen. Dit houdt in dat wordt bepaald wie bevoegd is tot het doen van betalingen. Standaard is dit de penningmeester. Deze beheert de financiën van de stichting of vereniging. Naast de penningmeester kunnen ook andere bestuursleden bevoegdheid krijgen tot de rekening.

Op zoek naar een specifieke zakelijke rekening?

Veelgestelde vragen

Waarom is een V&S rekening openen nodig?

Een V&S rekening is nodig voor het ontvangen van contributies en donaties van leden. Het is namelijk niet toegestaan om als bestuurder dit geld te ontvangen op een privérekening.

Is het mogelijk om een V&S rekening te openen voor informele verenigingen?

Nee, het is niet mogelijk om voor een informele vereniging een V&S rekening te openen. Een bankrekening is af te sluiten als de vereniging of stichting ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema