VOF rekening

Home » VOF rekening
foto saskia oegema

Gecontroleerd door: Saskia Oegema

Gecontroleerd op: 5 september 2023 | Leestijd: 7 minuten

Iedere rechtsvorm kan een zakelijke rekening openen, dus ook een vennootschap onder firma. Volgens de wet is het niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Veel banken stellen een zakelijke rekening echter wel verplicht. Deze houdt privé en zakelijk namelijk gescheiden. Wil je een zakelijke rekening openen? Bankrekening.nl geeft een overzicht van verschillende rekeningen om te vergelijken, zodat je de meest geschikte VOF rekening vindt.

Top 5 VOF rekeningen

Finom Start

€ 14,00

Kosten per maand

4.5

ABN AMRO Volop Ondernemen Grenzeloos

€ 22,25

Kosten per maand

4.3

ABN AMRO Volop Ondernemen Ambitieus

€ 13,75

Kosten per maand

4.3

ING Ondernemerspakket

€ 9,90

Kosten per maand

4.0

N26 Business Smart

€ 4,90

Kosten per maand

4.0

Bekijk alle VOF rekeningen

Wat is een VOF rekening?

Een VOF rekening is een zakelijke rekening speciaal voor een vennootschap onder firma (vof). Bij een vof werk je samen met één of meer zakelijke partners. Bij het openen van een zakelijke betaalrekening voor een vof, kun je afspreken dat je bij overboekingen vanaf een bepaald bedrag meerdere personen akkoord dienen te geven. Dit wordt ook wel gezamenlijke bevoegdheid genoemd. De personen die hier akkoord op kunnen geven kunnen vennoten zijn, maar ook de boekhouder of medewerkers van het bedrijf zouden dit kunnen doen. Het toekennen van deze bevoegdheid kan bij de bank geregeld worden.

Zakelijke spaarrekening openen voor beste zakelijke rekening vof

Om privé en zakelijke bankzaken gescheiden te houden, is een VOF rekening erg waardevol. Een zakelijke bankrekening VOF zorgt voor overzicht en geeft een professionele indruk. Een VOF zakelijke rekening is niet verplicht volgens de Nederlandse wet. Wél hanteren veel banken voorwaarden waarin ze indirect eisen dat je een zakelijke bankrekening gebruikt. De soort bank waarbij je een zakelijke rekening VOF wil afsluiten, hangt af van het type bedrijf dat je beheert. Heb je een kleine vof? Dan kun je kiezen voor een online bank. Veel vennootschappen onder firma kiezen voor traditionele banken. Zakelijke rekeningen van grote banken bieden vaak meer benodigdheden voor een vof. Denk daarbij aan meerdere betaalpassen of boekhoudkoppelingen.

Waarom een zakelijke rekening openen als VOF?

Het openen van een zakelijke rekening VOF doe je om te voorkomen dat er onduidelijkheden ontstaan over transacties die gemaakt worden. Als vennoot wil je overzicht houden en daarom is het niet handig om via particuliere bankrekeningen betalingen te verrichten en zakelijke inkomsten te ontvangen. In dit geval kun je een zakelijke bankrekening openen, waarbij alle vennoten inzicht hebben in de zakelijke financiën. Zo is de administratie overzichtelijk en loop je minder tot niet het risico dat er fouten worden gemaakt.

Voordelen

 • Privé en zakelijk scheiden
 • Automatische koppeling met boekhoudpakket
 • Professionele uitstraling
 • Tijdbesparing

Nadelen

 • Duurder om af te sluiten
 • Banken controleren veel documenten
 • Aantal transacties niet onbeperkt
 • Niet altijd vreemde valuta mogelijk

Een zakelijke rekening VOF openen, waar let ik op?

privérekening gebruiken met aanvullende diensten

Bij het openen van een zakelijke rekening zijn dienen ondernemers op verschillende punten te letten. Wat belangrijk is bij het openen van een VOF rekening, verschilt per onderneming. Daarom is het handig om eerst in kaart te brengen welke functionaliteiten belangrijk zijn voor je bedrijf. Zo vinden sommige ondernemers het belangrijk dat je een boekhoudpakket kan koppelen aan je rekening en willen anderen gebruik kunnen maken van een pin-systeem. Banken bieden verschillende functionaliteiten aan bij hun zakelijke rekeningen. Om de beste zakelijke rekening te openen voor je vof, is het handig om een selectie van banken te maken waarvan de rekening voldoet aan jouw eisen. Ook kun je kiezen of je een rekening wil openen bij een traditionele bank of juist een online bank. Traditionele banken hebben meestal een fysiek kantoor verspreid over verschillende plaatsen in Nederland.

Kosten VOF rekening

Een zakelijke rekening voor een VOF openen brengt bepaalde kosten met zich mee. Zo betaal je meestal een bedrag bij het openen van een zakelijke rekening en kunnen er maandelijkse of jaarlijkse kosten zijn. Daarnaast betaal je ook variabele kosten. Denk bijvoorbeeld aan kosten afhankelijk van het aantal transacties, kosten voor het rood staan en kosten voor het koppelen van een creditcard.

Is een zakelijke rekening VOF verplicht?

Nee, een VOF rekening openen is niet verplicht. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een en/of rekening te gebruiken voor zakelijke doeleinden en via je privérekening de transacties van de vennoten te beheren. Dit zorgt er alleen wel voor dat administratie minder overzichtelijk is. Daarnaast zijn de kosten voor een zakelijke rekening VOF laag en biedt het hebben van een zakelijke rekening veel voordelen. Ook staan vrijwel alle banken het niet toe om een particuliere bankrekening voor zakelijke doeleinden te gebruiken.

Online bank vs. traditionele bank

beste zakelijke rekening vof en privé uitgaven

In Nederland behoren bank zoals ING, ABN AMRO, SNS Bank en de Rabobank tot de traditionele banken. Banken zoals Knab, Bunq en N26 behoren tot de online banken. Bij de traditionele banken is het mogelijk om naar fysieke kantoren te gaan om zaken te regelen. Bij de online banken gebeurt dit allemaal online. Online banken bieden over het algemeen vaak voordelige pakketten aan, maar hebben ten opzichte van traditionele banken een minder goede service. In de onderstaande tabel worden de verschillen opgesomd:

Traditionele banken

 • ING Bank
 • ABN Amro
 • SNS Bank
 • Rabobank
 • ASN Bank
 • RegioBank
 • Van Lanschot

Online banken

 • Knab
 • Finom
 • Bunq
 • N26
 • Holvi
 • Revolut
 • Wise
Traditionele bankOnline bank
Een fysiek kantoor in verschillende stedenGeen fysiek kantoor
Zaken regelen in een vestiging mogelijkZaken online regelen of via een app
Papieren afschriften zijn vaak mogelijk tegen een vergoedingGeen papieren afschriften
Maandelijkse kosten voor de rekeningLagere maandlasten of helemaal gratis
Klantenservice op meerdere manieren te bereikenKlantenservice uitsluitend online

Overstappen naar een zakelijke bankrekening VOF, hoe werkt dat?

Tegenwoordig is het makkelijk om over te stappen naar een zakelijke rekening. Zo kunnen ondernemers gebruikmaken van een overstapservice, waarmee het overstappen gemakkelijk wordt gemaakt. Hierbij wordt er eerst een rekening geopend bij de nieuwe bank, waarna je vervolgens een formulier tekent. Hierna start de overstapservice en worden alle bij- en afschrijvingen naar de nieuwe bank doorgezet.

Op zoek naar een specifieke zakelijke rekening?

Kan ik mijn privé bankrekening gebruiken voor mijn vof?

Omdat het goedkoper is om een privérekening te openen, klinkt het aantrekkelijk om een extra particuliere rekening te openen voor je bedrijf. Dit is bij de meeste banken niet mogelijk, omdat een privérekening niet voor zakelijke transacties gebruikt mag worden.

Wat is de voordeligste zakelijke rekening voor een vof?

De meest voordelige zakelijke rekening is een rekening waarbij je geen vaste kosten betaalt. Rekeningen zonder vaste kosten worden aangeboden door bijvoorbeeld Wise en N26. Banken met een laag tarief per maand zijn Knab voor € 7,00 per maand en ABN AMRO met ABN AMRO Volop Ondernemen Slim voor € 9,90 per maand.

Is een zakelijke rekening verplicht VOF?

Nee, een zakelijke rekening is niet verplicht. Het is echter wel aan te raden er één te hebben, omdat deze het eenvoudiger maakt om overzicht te houden en de boekhouding te doen. Bovendien is het voor de Belastingdienst verplicht om de administratie van je bedrijf 7 jaar lang te bewaren. Dit kan makkelijker worden gerealiseerd met een aparte zakelijke betaalrekening.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema