Jongerenrekening

Home » Jongerenrekening
foto saskia oegema

Gecontroleerd door: Saskia Oegema

Gecontroleerd op: 4 september 2023 | Leestijd: 7 minuten

Jongeren kunnen alvast wat ervaring opdoen met het hebben van een rekening en het sparen van geld. Dit kan met een jongerenrekening. Een jongerenrekening is een betaalrekening voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Deze rekening heeft meestal een aparte spaarrekening. Een jongerenrekening kan je bij verschillende banken openen. Maar niet bij elke bank krijg je rente. Bankrekening.nl helpt je bij het het vinden van de beste jongerenrekening, met behulp van een vergelijking.

Jongerenrekeningen

Triodos Jongeren Rekening

€ 0,00

Kosten per maand

4.8

ABN AMRO Jongerengroeirekening

€ 0,00

Kosten per maand

4.5

ASN Jongerenrekening

€ 0,00

Kosten per maand

4.5

ING Jongerenrekening

€ 0,00

Kosten per maand

4.5

Rabo JongerenRekening

€ 0,00

Kosten per maand

4.5

RegioBank Jongerenbetaalrekening

€ 0,00

Kosten per maand

4.5

SNS Jongerenrekening

€ 0,00

Kosten per maand

3.8

Wat is een jongerenrekening?

jongerenrekening online bankieren en limieten instellen

Zoals de naam al zegt is een jongerenrekening, ook wel jeugdrekening of tiener rekening genoemd, een gratis betaalrekening voor jongeren. Deze rekening is bedoeld om jongeren kennis te laten maken met het hebben van een betaal- en spaarrekening. Zo leert je kind op een veilige manier omgaan met geld.

Jongeren krijgen bij een jongerenrekening een eigen betaalpas. Ook kunnen zij betaalverzoeken sturen en geld overboeken in de app onder toezicht van hun wettelijke vertegenwoordiger (ouders of verzorgers). Een jongeren rekening is bijvoorbeeld handig voor het krijgen van kleedgeld of bij het hebben van een bijbaantje.

De jongerenrekening bestaat uit een betaalrekening en een aparte spaarrekening en kun je bijna bij iedere bank openen. Een jongerenrekening is meestal goedkoper dan een gewone betaalrekening. Vaak is een jongerenrekening zelfs gratis, maar er zijn kosten verbonden aan extra diensten, zoals het storten van contant geld.

Een jongerenrekening openen, waar let ik op?

Bij veel banken kun je een jongerenrekening aanvragen. Bij het openen van een jongerenrekening is het belangrijk om op bepaalde kenmerken te letten. Zo geldt er bijvoorbeeld een leeftijdgrens en kunnen er bepaalde kosten om de hoek komen kijken.

Kenmerken van een jongerenrekening

 • Bij een jongerenrekening geldt er altijd een minimum- en maximumleeftijd. Bij de meeste banken kun je een jongerenrekening openen tussen de 12 en 18 jaar. Bij sommige banken kan dit al eerder, bijvoorbeeld bij 6 jaar, terwijl andere banken weer een hogere leeftijdsgrens hebben van bijvoorbeeld 25 jaar. Dit kan dus per bank verschillen.
 • Een ander kenmerk is dat het openen van een jongerenrekening volledig gratis is. Je betaalt geen maandelijkse kosten. Maar een jongerenrekening is vaak niet helemaal kosteloos. Banken kunnen namelijk wel kosten rekenen voor extra diensten, bijvoorbeeld voor papieren afschriften, het storten van contant geld of geld opnemen in een vreemde valuta.
 • Wanneer je kind nog geen 18 is, heb je als ouder toegang tot de jongerenrekening. Ouders kunnen hierdoor toezicht houden. Kinderen kunnen op deze manier veilig leren omgaan met geld.
 • Bij een jongerenrekening kun je, net als een kinderrekening, niet rood staan. Ouders hoeven hierdoor niet bang te zijn dat hun kind meer geld uitgeeft dan dat er is.
 • Bij het openen van een jongerenbankrekening krijgen jongeren vaak een cadeau.
jeugdrekening annuleer particulier

Kosten jongerenrekening

Een jongerenrekening is in de meeste gevallen volledig gratis. Wanneer je gebruik wil maken van een extra dienst, zoals een creditcard of het storten van contant geld, worden er kosten in rekening gebracht. Het is daarom belangrijk om de prijs en service van verschillende jongerenrekeningen te vergelijken.

Jeugdrekening vergelijken

Bij de meeste banken is het openen van een jongerenrekening gratis. Maar veel banken brengen wel kosten in rekening voor extra diensten. Denk bijvoorbeeld aan het storten van contant geld. Deze kosten kunnen per bank verschillen. Daarnaast kunnen de algemene voorwaarden en service per bank verschillen. Het is handig om dit mee te nemen bij het vergelijken. In de onderstaande tabel zijn de belangrijkste punten samengevat:

BankrekeningMaandelijkse kostenLeeftijdCreditcardRood staanRente
Triodos Jongeren Rekening€0,006-18 jaarNeeNee0,00%
ABN AMRO Jongerengroeirekening€0,000-18 jaarNeeNee0,00%
ASN Jongerenrekening€0,0012-25 jaar€35,00Vanaf 18 jaar0,10% tot €1.000 en 0,01% boven € 1.000
ING Jongerenrekening€0,0012-18 jaarNeeNee0,00%
Rabo JongerenRekening€0,000-18 jaarNeeNee0,00%
RegioBank Jongerenbetaalrekening€0,0018-27 jaar€33,00Vanaf 18 jaar0,00%
SNS Jongerenrekening€0,0012-25 jaar€25,00Vanaf 18 jaar0,01% (tot €5.000)

Een jongerenrekening openen, hoe werkt dat?

Het openen van een jongerenrekening kan bij de meeste banken online. Als dit niet mogelijk is, kan je een afspraak maken bij de bank. Er gelden een aantal voorwaarden voor het openen van een nieuwe bankrekening. Je moet bijvoorbeeld 18 jaar zijn om een rekening te kunnen openen. Als de klant nog geen 18 is, kan een ouder of verzorger de jongerenrekening openen. De documenten die nodig zijn, zijn afhankelijk van de situatie. Een geldig identiteitsbewijs is in alle gevallen verplicht. Alle banken zijn namelijk verplicht om de identiteit van elke nieuwe rekeninghouder te controleren. Bij het openen van een jongerenrekening wordt de identiteit van zowel de ouder als het kind gecontroleerd.

Als jij als ouder zelf ook al een bankrekening hebt bij die bank, heeft de bank alle gegevens al en gaat het openen van een jongerenrekening een stuk gemakkelijker. De bank vraagt nog altijd om een paar gegevens van de jongere. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Voor- en achternaam
 • Geboortedatum
 • Geboorteplaats
 • Burgerservicenummer
 • Geldig identiteitsbewijs

Voor- en nadelen

Een jongerenrekening kent net als andere rekeningen een aantal voor- en nadelen. Wij hebben deze voor jou op een rijtje gezet.

Voordelen

 • Jongeren krijgen een eigen pinpas
 • Een jongerenrekening openen is meestal volledig gratis
 • Jongeren kunnen mobiel bankieren in de app
 • Ouders hebben altijd toegang tot de rekening
 • Jongeren leren onder begeleiding omgaan met geld
 • Ouders bepalen wat hun kind wel en niet mag
 • Soms krijgen jongeren een leuk welkomstcadeau

Nadelen

 • Niet alle banken bieden een jongerenrekening aan
 • Er zit een leeftijdsgrens aan (deze verschilt per bank)
 • Jongeren onder de 18 kunnen geen creditcard aanvragen
 • Bijkomende kosten voor extra diensten
 • Beperkte functionaliteiten

Op zoek naar een specifieke bankrekening?

Veelgestelde vragen

Waarom een jongerenrekening openen?

Kinderen die naar de middelbare school gaan, krijgen steeds vaker te maken met geld. Tieners ontvangen bijvoorbeeld kleedgeld of verdienen zelf geld met een eerste bijbaan. Dan is het handig om een eigen rekening te hebben. De jongere krijgt dan zelf inzicht in zijn of haar financiën en leert hierdoor veilig om te gaan met geld. Zij kunnen bijvoorbeeld ook internetbankieren en contactloos betalen. Wanneer je als ouder beperkingen wil opleggen, is dat ook mogelijk. Zo kunnen ouders bepalen hoeveel hun kind per dag mag pinnen.

Vanaf welke leeftijd kun je een bankrekening openen?

Pas op 18-jarige leeftijd kun je een bankrekening openen zonder toestemming van ouders of verzorgers. Wanneer je dus jonger bent dan 18 jaar, is er toestemming van je ouders of verzorgers nodig. Een jongerenrekening wordt dan ook meestal niet geopend door het kind zelf.

Wat als de leeftijdsgrens is bereikt?

Wanneer de jongere de leeftijdsgrens van de jongerenrekening heeft bereikt, moet de rekening worden omgezet. Die wordt meestal omgezet naar een studentenrekening of normale bankrekening. Dit wordt bij de meeste banken automatisch gedaan.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema