Kinderrekening

Home » Kinderrekening
foto saskia oegema

Gecontroleerd door: Saskia Oegema

Gecontroleerd op: 4 september 2023 | Leestijd: 8 minuten

Ouders kunnen ervoor kiezen om een kinderrekening voor hun kind te openen. Met een kinderrekening kunnen kinderen onder toezicht van de ouders leren omgaan met online bankieren. Zo is het mogelijk om een limiet in te stellen en kunnen kinderen tot een bepaald bedrag per week pinnen. Bij de meeste banken is een bankrekening voor kinderen gratis, maar niet bij iedere bank is dit het geval. Daarom is het belangrijk om verschillende kinderrekeningen te vergelijken. Bij Bankrekening.nl vergelijken we verschillende kinderrekeningen, zodat jij de beste rekening voor jouw kind vindt.

Kinderrekeningen

ING Kinderrekening

€ 0,00

Kosten per maand

4.8

SNS Jeugd Betalen

€ 0,00

Kosten per maand

4.5

RegioBank JongWijs

€ 0,00

Kosten per maand

4.5

ASN Juniorrekening

€ 0,00

Kosten per maand

3.3

Wat is een kinderrekening?

Een kinderrekening is een bankrekening speciaal voor kinderen. In principe is deze rekening voor kinderen tot 12 jaar. De meeste kinderen van 12 jaar of ouder krijgen een jongerenrekening met een jongeren betaalpas.

Bij het openen van een rekening voor een kind is toestemming van de ouders nodig. Vanaf de 6e verjaardag vragen ouders meestal een kinderrekening aan. Deze rekening is meestal gratis. Kinderen kunnen met een kinderrekening leren omgaan met geld. Een rekening voor je kind is handig voor het krijgen van bijvoorbeeld zakgeld. Met een kinderrekening kan een kind contant geld pinnen, geld storten en geld sparen. Bij het openen van de rekening krijgt het kind meestal ook een eigen betaalpas. Ouders bepalen zelf of hun kind een betaalpas krijgt en hoeveel geld het daarmee kan uitgeven. Dit maakt een kinderrekening extra veilig.

kinderrekening openen met mobiel bankieren

Een kinderrekening openen, waar let ik op?

Ouders kunnen voor hun kind een rekening openen. Kinderen kunnen dit niet zelf. Daarvoor is toestemming van de wettelijke vertegenwoordiger (ouders of verzorgers) nodig. Bovendien geldt er een identificatieplicht voor het openen van een bankrekening. De rekeninghouder moet dus een geldig identiteitsbewijs laten zien. Zo gelden er nog meer voorwaarden bij het openen van een kinderrekening. Daarom is het belangrijk om alle kenmerken mee te nemen bij het vergelijken van verschillende kinderrekeningen.

Kenmerken van een kinderrekening

 • Bij iedere bank kunnen ouders of verzorgers meekijken bij een kinderrekening. Ouders kunnen dan zien waar hun kind geld aan uitgeeft.
 • Bij een kinderrekening kun je als ouder in de meeste gevallen opnamebeperkingen instellen. Er kan bijvoorbeeld een dag, week of maandlimiet worden ingesteld. Het kind kan hierdoor tot een bepaald bedrag geld pinnen. Dit is afhankelijk van wat de ouders hebben ingesteld.
 • Bij vrijwel alle kinderrekeningen krijgt het kind automatisch een betaalpas. Ouders kunnen dan zelf bepalen of zij hun kind daar gebruik van laten maken.
 • Het is niet bij alle banken mogelijk om via een kinderrekening geld naar een andere rekening over te boeken. Dit is voor de veiligheid.
 • Rood staan op een kinderrekening is niet mogelijk. Een kind kan geen schulden hebben.
 • De hoogte van de rente verschilt per bank. De bank bepaalt zelf het rentepercentage.
 • Kinderen kunnen bij sommige banken contant geld storten naar hun eigen kinderrekening. Niet bij elke bank is dit mogelijk en bovendien kan dit kosten met zich meebrengen. Dit verschilt per bank.
 • De meeste banken geven kinderen een leuk welkomstcadeau bij het openen van een kinderrekening. Dit kan per bank verschillen.

Kosten kinderrekening

Bij veel banken is het openen en aanhouden van een kinderrekening gratis. Wel kunnen sommige banken kosten in rekening brengen voor extra diensten. Dit staat altijd in de voorwaarden vermeld. Denk bijvoorbeeld aan het storten van contant geld. Bij veel banken is het storten de eerste paar keer gratis, maar worden er daarna kosten in rekening gebracht. Dit verschilt dus per bank. In het onderstaande overzicht worden alle kinderrekeningen met de belangrijkste aandachtspunten weergegeven:

BankrekeningMaandelijkse kostenLeeftijdBetaalpasRood staanRente
ING Kinderrekening€0,000-12 jaarVanaf 6 jaarNee0,00%
RegioBank JongWijs€0,000-18 jaarVanaf 8 jaarNee0,00%
SNS Jeugd Betalen€0,006-12 jaarJaNee0,01% (tot €500)
ASN Juniorrekening€0,006-12 jaarJaNee0,10% tot €1.000 en 0,01% boven €1.000

Kinderrekening of kinderspaarrekening

Een kinderspaarrekening is niet hetzelfde als een kinderrekening. Een kinderrekening is bedoeld om kinderen te leren omgaan met geld. Zo kunnen zij bijvoorbeeld geld opnemen en leren internetbankieren. Ook krijgen kinderen bij een kinderrekening een betaalpas. Ouders kunnen een dag-, maand- of weeklimiet instellen.

Een kinderspaarrekening daarentegen is een rekening waarop ouders of grootouders sparen voor hun (klein)kind. Bijvoorbeeld voor de studie van het kind. Op deze rekening spaart het kind niet zelf. Een kind krijgt meestal op 18-jarige leeftijd het zeggenschap over deze rekening, omdat het kind op dat moment volwassen is en zelf beslissingen mag nemen.

Kinderrekening gescheiden ouders

kinderrekening scheiding ouders ex partner

Veel ouders openen bij een scheiding een gezamenlijke kinderrekening, ook wel kindrekening genoemd. Deze rekening wordt gebruikt om de maandelijkse kosten voor het kind te betalen. Bij een kindrekening storten gescheiden ouders ieder een maandelijks bedrag op de rekening. Van deze rekening kunnen de kosten voor de kinderen betaald worden. Vervolgens neemt elke ouder maandelijks ter compensatie een bedrag terug van de kosten die hij/zij in het eigen huishouden betaalt. Dit zijn zogenoemde verblijfskosten, zoals eten, drinken, verzorging, energie etc. Deze kosten zijn dus voor de ouders zelf, maar ze krijgen daarvoor een vergoeding van de kinderrekening.

Uit onderzoek van het Nibud is gebleken dat het van belang is om bij co-ouderschap af te spreken welke kosten verdeeld worden en welke niet. Kosten zoals kleding, schoenen, schoolkosten, contributies etc. worden rechtstreeks vanaf de kindrekening betaald. Maar om te voorkomen dat de ene ouder meebetaalt aan de dure smaak van de andere ouder, is het handig om een verdeling te maken tussen eigen kosten en te verdelen kosten. Als deze kosten betaald moeten worden, hoeft er geen discussie tussen de ouders te ontstaan over wie deze kosten dient te betalen.

Voordelen kinderrekening openen

Het openen van een kinderrekening kent een aantal voordelen. Wij hebben de voordelen voor jou op een rijtje gezet.

 • Met een kinderrekening kan een kind op jonge leeftijd zonder risico’s leren omgaan met een bankrekening. Ook leert hij/zij digitaal bankieren of mobiel bankieren met een app.
 • Sommige kinderrekeningen geven rente. Zo leert een kind meteen het voordeel van sparen.
 • Een kinderrekening is gratis.
 • Rood staan is op een kinderrekening niet mogelijk. Dit brengt dus minder risico met zich mee.
 • Bij iedere bank kunnen ouders of verzorgers bij een kinderrekening meekijken.
 • Bij vrijwel alle kinderrekeningen krijgt het kind automatisch een betaalpas. Ouders kunnen dan zelf bepalen of zij hun kind daar gebruik van laten maken.
 • Bij kinderrekeningen kunnen ouders in de meeste gevallen opnamebeperkingen instellen. Er kan bijvoorbeeld een dag-, week- of maandlimiet worden ingesteld.

Op zoek naar een specifieke bankrekening?

Veelgestelde vragen

Kan ik een rekening openen voor mijn kleinkind?

Als grootouder is het mogelijk om een rekening te openen voor je kleinkind. Je kunt ervoor kiezen om een spaarrekening te openen op je eigen naam of op naam van je kleinkind. Om een rekening te openen op naam van je kleinkind, is altijd toestemming nodig van de ouders of wettelijke vertegenwoordigers. Ook moeten de ouders het spaargeld van hun kind bij hun eigen spaargeld optellen en hier belasting over betalen. De andere mogelijkheid is dat grootouders een spaarrekening openen op hun eigen naam. Hiermee behouden zij de zeggenschap over het geld en betalen ze zelf ook belasting over het spaargeld.

Kan een ouder bij scheiding zomaar een spaarrekening van een kind leeghalen?

Dit is mogelijk, maar hier zitten wel gevolgen aan verbonden. Op grond van de wet heeft elke ouder die het gezag over zijn of haar kind uitoefent, geen recht om het spaarsaldo zomaar zelf te gebruiken. Het spaarsaldo behoort namelijk tot het vermogen van de kinderen en niet tot het vermogen van de ouders.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema