Geld overmaken naar buitenland

Home » Kennisbank » Geld overmaken naar buitenland
foto milou

Auteur: Milou Ros

Gecontroleerd op 6 december 2023 | Leestijd: 3 minuten

Wil je geld overboeken naar het buitenland? Hoe je dat regelt, verschilt per bank en de valuta van de overboeking. Hoe je geld overmaakt naar het buitenland en wat daarbij komt kijken, lees je hieronder.

Hoe werkt het doen van internationale betalingen?

Wat komt kijken bij het doen van internationale betalingen hangt af van het land waarnaar je het geld overboekt. Landen die meedoen aan het Europese betaalverkeer maken deel uit van het Single Euro Payments Area (SEPA). Daarnaast kunnen ze behoren tot de Eurozone oftewel landen in de Europese Unie die werken met euro’s. Ook is er de Europese Economische Ruimte (EER), waaronder de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland vallen.

Geld versturen naar een betaalrekening binnen de SEPA is kosteloos als de internationale betaling wordt gedaan naar een land dat de euro hanteert. Betalingen naar landen buiten de SEPA of in vreemde valuta brengen extra kosten met zich mee.

Voor een overboeking in vreemde valuta of in euro’s naar een land buiten de SEPA-zone heb je het rekeningnummer van de ontvanger nodig en daarnaast ook de Business Identifier Code (BIC) van de bank van de ontvanger. Deze heette voorheen ook wel het SWIFT-adres.

Overzicht van landen in Eurozone, EER, SEPA en de valuta

Bij internationale overschrijvingen van geld komt dus het één en ander kijken. Om het overzichtelijker te maken, is hieronder een overzicht te zien van alle landen die behoren tot de SEPA en de valuta die zij hanteren. Daarnaast is te zien of een land deel uitmaakt van de EER en/of de Eurozone.

EurozoneEERSEPAValuta
AndorraEUR
BelgieEUR
BulgarijeBGN
CyprusEUR
DenemarkenDKK
DuitslandEUR
EstlandEUR
FinlandEUR
Frankrijk
(inclusief Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique, Réunion)
EUR
GriekenlandEUR
GuernseyGBP
HongarijeHUF
IerlandEUR
IJslandISK
Isle of ManGBP
ItalieEUR
JerseyGBP
KroatiëEUR
LetlandEUR
LiechtensteinCHF
LitouwenEUR
LuxemburgEUR
MaltaEUR
MonacoEUR
NederlandEUR
NoorwegenNOK
OostenrijkEUR
PolenPLN
Portugal
(inclusief Azoren en Madeira)
EUR
RoemeniëRON
San MarinoEUR
SlovenieEUR
SlowakijeEUR
Spanje
(inclusief Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla)
EUR
TsjechiëCZK
VaticaanstadEUR
Verenigd Koninkrijk
(Engeland, Gibraltar, Schotland, Wales en Noord-Ierland)
GBP
ZwedenSEK
ZwitserlandCHF

Geld overmaken naar een land in de SEPA in euro’s

Banken bieden niet allemaal dezelfde technische mogelijkheden voor het overboeken van geld naar het buitenland. Hieronder zie je bij welke banken je via internet bankieren en/of een mobiele app geld kunt overmaken in euro’s binnen het SEPA-gebied.

Via mobiele appVia online bankieren
Rabobank
ABN AMRO
ING Bank
SNS Bank
ASN Bank
Bunq
Knab
Triodos Bank

Geld overmaken naar een land buiten de SEPA of in vreemde valuta

Geld overmaken naar een land buiten het SEPA-gebied of in vreemde valuta kan niet bij iedere bank op dezelfde technische manier. Hieronder zie je bij welke banken je via internet bankieren of een mobiele app geld kunt overmaken naar een land buiten het SEPA-gebied of in vreemde valuta.

Via mobiele appVia online bankieren
Rabobank
ABN AMRO
ING Bank
SNS Bank
ASN Bank
Bunq
Knab
Triodos Bank

Wisselkoers bij internationale betalingen

Maak je een bedrag over in vreemde valuta? Dan zet je bank deze om naar de juiste muntsoort. Je betaalt dan een wisselkoers, dat is de prijs van een munt uitgedrukt in een andere munt. Bij het boeken zie je een eindbedrag in euro’s staat op basis van de wisselkoers op dat moment.

Doe je een internationale betaling in een andere valuta dan de euro? Dan is de buitenlandse bank verantwoordelijk voor het omzetten van deze muntsoort naar euro’s. Dit heet ook wel muntsoortconversie. 

Bijkomende kosten bij overboekingen in vreemde valuta of naar landen buiten de SEPA

Bij het overboeken van geld naar landen buiten de SEPA of in een andere valuta komen extra kosten kijken. Je kunt deze kosten delen met de ontvanger, ook wel Shared Cost (SHA) genoemd. Bij Our Cost (OUR) neem je zelf de kosten op je. Bij betalingen naar een land binnen de EER kan je alleen kiezen voor Shared. Daarnaast bieden sommige banken bij enkele transacties de optie Beneficiary Cost (BEN), waarbij de volledige kosten voor de ontvanger zijn.

Voor het verwerken van je opdracht rekenen banken daarnaast meer extra kosten. Voor iedere internationale betaling in een andere valuta of naar landen buiten de SEPA, ook als deze in euro’s is, betaal je bij bijna iedere bank 0,1% van het bedrag. De totale transactiekosten die banken in rekening brengen verschillen. Deze prijzen zijn te vinden op de website van je bank.

Verwerkingsduur van internationale betalingen

De verwerkingsduur van overboekingen in euro’s binnen de SEPA verschilt per bank. Als je bijvoorbeeld bij Rabobank een transactie doet op een werkdag voor 15.00 uur, is het geld bijna altijd dezelfde dag naar de bankrekening van de ontvanger overgemaakt. De ontvanger krijgt bij ING het geld op dezelfde dag als de transactie om uiterlijk 16.30 uur is gedaan. De actuele verwerkingstijden zijn te vinden op de website van de banken.

Geld overboeken met andere partijen

Geld overboeken naar het buitenland kan ook met andere partijen dan je eigen bank. Dit kan bijvoorbeeld via bedrijven als Wise en PayPal. Deze hanteren mogelijk andere wisselkoersen dan je bank en rekenen soms minder kosten. Geld overboeken naar het buitenland via een dergelijke partij kan voor jou de goedkoopste optie zijn. Voor deze transacties naar een buitenlandse rekening heb je je betaalpas nodig.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • ABN AMRO
  • SNS Bank
  • ASN Bank
  • Bunq
  • Knab
  • Rabobank
  • ING Bank
  • Triodos Bank
  • Wise
  • PayPal
Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema. Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema