Tegenwoordig wordt er steeds meer waarde gehecht aan duurzaamheid. En de ene bank is de andere niet. Er zijn veel banken die een duurzame bankrekening aanbieden. Maar wat is een duurzame bankrekening en wat verstaan we onder een duurzame rekening? Op deze pagina van Bankrekening.nl leggen we je dit uit.
Wat is een duurzame rekening?
Bij een duurzame bank wordt er met jouw spaargeld geen regenwoud gekapt, geen mensen van hun eigen land verjaagd en wordt er niet bijgedragen aan klimaatverandering. Veel consumenten willen tegenwoordig dat hun geld verantwoord wordt gebruikt. Niet alle banken houden hier even goed rekening mee, en daarom zijn er zogeheten duurzame rekeningen. De meest duurzame bankrekening vind je door betaalrekeningen te vergelijken. Op deze pagina vind je de meest duurzame bankrekeningen.
Duurzame banken Nederland vergelijken

De Eerlijke Bankwijzer doet onderzoek naar de tien belangrijkste internationale duurzaamheidsthema’s van banken. Zij vergelijken de negen grooste banken op duurzaamheid. Denk daarbij aan mensenrechten, klimaat en vrouwenrechten. Uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat De Volksbank (moederbedrijf van ASN Bank, Regiobank en SNS Bank), Triodos Bank en Bunq behoren tot de meest duurzame banken. Maar hoe kies je nou een duurzame bank die bij jou past?
In het overzicht hieronder zijn de scores die door Eerlijke Bankwijzer zijn gegeven gemaakt. Deze scores zijn gebaseerd op verschillende thema’s zoals bonussen, dierenwelzijn, mensenrechten, natuur etc:
Volksbank (ASN Bank, RegioBank en SNS) | 9 |
Triodos bank | 8 |
Bunq | 8 |
ABN Amro | 7 |
Rabobank | 6 |
ING | 5 |
Aegon (Knab) | 3 |
Om duurzame banken te vergelijken, kun je kijken naar verschillende punten. De afwegingen die je kunt maken hebben we voor je opgesomd:
- Beleid van je huidige bank
- Functionaliteiten
- Persoonlijke wensen
Beleid van je huidige bank
Het beleid van je huidige bank is het grootste aandachtspunt. Want hoe wordt het geld belegd? Als je weet welk beleggingsbeleid je bank heeft, kun je nagaan waar je beleggingsgeld of spaargeld in wordt belegd. Gaat er bijvoorbeeld geld naar controversiële wapens, naar bedrijven die slecht omgaan met dierenwelzijn of juist in duurzame energie?
Functionaliteiten
Naast het beleid van je huidige bank zijn functionaliteiten van je duurzame bankrekening niet onbelangrijk. Het gebruiksgemak van een goede app en het gebruik van online bankieren spelen ook mee in het vergelijkingsproces.
Persoonlijke wensen
Alle Nederlandse banken hanteren eigen voorwaarden en normen & waarden. Bepaal voor jezelf welke punten jij belangrijk vindt aan een bank voor je een bankrekening afsluit. Banken investeren namelijk geld in verschillende projecten.
Voor- en nadelen van een duurzame bank
Veel mensen willen tegenwoordig een duurzame rekening afsluiten bij een bank. Duurzaam bankieren zorgt ervoor dat jouw geld duurzamer ingezet wordt, maar er zijn ook nadelen om rekening mee te houden:
Voordelen
Nadelen
Overstappen naar een duurzame bank

Ben je niet tevreden over het beleid van je huidige bank en wil je graag overstappen naar een duurzamere bank? Dan open je een nieuwe rekening bij een nieuwe bank. Je kunt bij alle banken een gratis overstapservice aanvragen. Een overstapservice regelt veel zaken voor je, maar niet alles. Je zult dus een overzicht moeten maken van alle dingen die gekoppeld zijn aan je rekening. Denk daarbij aan spaarrekeningen en creditcards. Automatische incasso’s worden wél door de overstapservice geregeld, maar periodieke overboekingen zul je zelf moeten wijzigen. Ook zul je het nieuwe rekeningnummer door moeten geven aan instanties. In de meeste gevallen kun je dit online regelen of via overstapkaarten die je aan kunt vragen bij je huidige bank.
Op zoek naar een specifieke bankrekening?
Veelgestelde vragen
Uit het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat De Volksbank, Triodos Bank en Bunq behoren tot de meest duurzame banken.
De Volksbank (moederbank van ASN bank, Regiobank en SNS) is volgens de bankwijzer de beste bank voor het milieu. Dit blijkt uit de uitkomst van de praktijkonderzoeken naar financiering en beleggingen in Nederland.
Grote banken als de ING zijn wat duurzaamheid betreft wisselvallig. Bij gendergelijkheid scoren zij dik onvoldoende, terwijl corruptie hoog scoort.
Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:
Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.
