Duurzame rekening

Home » Duurzame rekening
foto saskia oegema

Gecontroleerd door: Saskia Oegema

Gecontroleerd op: 4 september 2023 | Leestijd: 5 minuten

Tegenwoordig wordt er steeds meer waarde gehecht aan duurzaamheid. Er zijn veel banken die een duurzame bankrekening aanbieden, maar de ene bank is de andere niet. Wat is een duurzame bankrekening en welke banken bieden een duurzame rekening aan? Op deze pagina van Bankrekening.nl leggen we dit aan je uit.

Vergelijk de Top 3 Duurzame Rekeningen

ASN Bankrekening

€ 2,70

Kosten per maand

4.5

Triodos Internet Betaalrekening

€ 5,00

Kosten per maand

4.5

Bunq Easy Green

€ 18,99

Kosten per maand

4.0

Wat is een duurzame rekening?

Bij een duurzame bank wordt met jouw spaargeld geen regenwoud gekapt, worden er geen mensen van hun eigen land verjaagd en wordt er niet bijgedragen aan klimaatverandering. Veel consumenten willen tegenwoordig dat hun geld verantwoord wordt gebruikt. Niet alle banken houden hier even goed rekening mee. Daarom zijn er zogeheten duurzame rekeningen. De meest duurzame bankrekening vind je door betaalrekeningen te vergelijken. Op deze pagina vind je de meest duurzame bankrekeningen.

Duurzame banken Nederland vergelijken

duurzame bank

De Eerlijke Bankwijzer doet onderzoek naar de zeven belangrijkste internationale duurzaamheidsthema’s van banken. Zij vergelijken de acht grootste banken op basis van duurzaamheid. Denk daarbij aan mensenrechten, klimaatverandering en belastingen. Uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat De Volksbank (moederbedrijf van ASN Bank, RegioBank en SNS Bank), Triodos Bank en Bunq behoren tot de meest duurzame banken. Maar hoe kies je nou een duurzame bank die bij jou past?

In het overzicht hieronder zijn de scores opgenomen die door Eerlijke Bankwijzer zijn gegeven. Deze scores zijn gebaseerd op de thema’s belastingen, dierenwelzijn, gendergelijkheid, klimaatverandering, mensenrechten, natuur en wapens.

Volksbank (ASN Bank, RegioBank en SNS Bank)94%
Triodos Bank84%
NIBC74%
Bunq67%
Rabobank66%
Van Lanschot59%
ABN AMRO53%
ING51%

Om duurzame banken te vergelijken, kun je kijken naar verschillende punten. De afwegingen die je kunt maken hebben we voor je opgesomd:

  • Beleid van je huidige bank
  • Functionaliteiten
  • Persoonlijke wensen

Beleid van je huidige bank

Het beleid van je huidige bank is het grootste aandachtspunt, want hoe wordt jouw geld geïnvesteerd? Als je weet welk beleggingsbeleid je bank heeft, kun je nagaan waar je beleggingsgeld of spaargeld in wordt belegd. Gaat er bijvoorbeeld geld naar controversiële wapens en naar bedrijven die slecht omgaan met dierenwelzijn of wordt er juist geïnvesteerd in duurzame energie?

Functionaliteiten

Naast het beleid van je huidige bank zijn de functionaliteiten van een duurzame bankrekening niet onbelangrijk. Het gebruiksgemak van een goede app en het gebruik van online bankieren spelen ook mee in het vergelijkingsproces.

Persoonlijke wensen

Alle Nederlandse banken hanteren eigen voorwaarden en normen en waarden. Voordat je een bankrekening opent, is het goed om te bepalen welke punten jij belangrijk vindt. Banken investeren namelijk geld in verschillende projecten.

Voor- en nadelen van een duurzame bank

Veel mensen willen tegenwoordig een duurzame rekening afsluiten bij een bank. Duurzaam bankieren zorgt ervoor dat jouw geld duurzamer ingezet wordt, maar er zijn ook nadelen om rekening mee te houden:

Voordelen

  • Beter voor mens, milieu en dierenwelzijn
  • Vaak een goede service
  • Duurzame banken zijn transparant

Nadelen

  • Beperkte keuze in banken
  • Hogere kosten dan minder duurzame banken

Overstappen naar een duurzame bank

duurzame rekening

Ben je niet tevreden over het beleid van je huidige bank en wil je graag overstappen naar een duurzamere bank? Dan open je een nieuwe rekening bij een nieuwe bank. Je kunt bij alle banken een gratis overstapservice aanvragen. Een overstapservice regelt veel zaken voor je, maar niet alles. Je zult dus een overzicht moeten maken van alle zaken die gekoppeld zijn aan je rekening. Denk daarbij aan spaarrekeningen en creditcards. Automatische incasso’s worden wél door de overstapservice geregeld, maar periodieke overboekingen zul je zelf moeten wijzigen. Ook zul je het nieuwe rekeningnummer door moeten geven aan instanties. In de meeste gevallen kun je dit online regelen of via overstapkaarten die je aan kunt vragen bij je huidige bank.

Op zoek naar een specifieke bankrekening?

Veelgestelde vragen

Wat zijn de duurzaamste banken?

Uit het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat De Volksbank, Triodos Bank en Bunq tot de meest duurzame banken behoren.

Welke bank is het beste voor het milieu?

De Volksbank (moederbank van ASN bank, Regiobank en SNS Bank) is volgens de bankwijzer de beste bank voor het milieu. Dit blijkt uit de uitkomst van de praktijkonderzoeken naar financiering en beleggingen in Nederland.

Is ING een duurzame bank?

Grote banken als de ING zijn wat duurzaamheid betreft wisselvallig. Bij gendergelijkheid scoren zij onvoldoende, terwijl ze op corruptie hoog scoort.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema