Gratis bankrekening

Home » Gratis bankrekening

In de meeste gevallen brengen banken in Nederland kosten in rekening voor een bankrekening. Maar wist je dat het ook mogelijk is om een gratis bankrekening te openen. Dit kan snel en eenvoudig online, waardoor je binnen 10 minuten al gebruik kan maken van de gratis betaalrekening. Waar dat mogelijk is en waar je rekening mee moet houden bij het openen van een gratis rekening vertellen we je op deze pagina. In de onderstaande overzichten vind je alle gratis bankrekeningen en gratis zakelijke rekeningen.

Gratis Bankrekeningen

Open Betaalrekening

€ 0,00

Kosten per maand

4.8

Revolut Standard

€ 0,00

Kosten per maand

4.0

N26 Standard

€ 0,00

Kosten per maand

4.0

Gratis Zakelijke Rekeningen

N26 Business Standard

€ 0,00

Kosten per maand

3.5

Revolut Business Free

€ 0,00

Kosten per maand

3.0

Revolut Freelancer Free

€ 0,00

Kosten per maand

2.5

Gratis rekening openen

Het is mogelijk om tegenwoordig een gratis bankrekening te openen. Een gratis rekening openen kan momenteel nog niet bij een Nederlandse bank, maar zijn er verschillende mogelijkheden om een online bankrekening te openen bij online banken. Sinds de overgang naar de IBAN-regeling in Europa is het mogelijk om een Europese bankrekening te gebruiken alsof het een Nederlandse rekening is.

Er zijn verschillende gratis bankrekeningen zoals Openbank, Revolut, Wise en N26. Deze banken bieden een gratis bankrekening aan. Dit zijn Europese online banken waar je als Nederlanders gratis een bankrekening kan openen. Ook kan je gratis gebruikmaken van de bankrekening en bankkaarten die in Nederland geldig zijn. Bij deze banken gaat alles online en via een mobiele app op je telefoon.

Top 4 gratis bankrekeningen

Ben je op zoek naar een gratis betaalrekening? Wij hebben een top 4 gemaakt van de banken die een gratis bankrekening aanbieden.

Openbank

Openbank is onderdeel van de Spaanse bank Santander en heeft een officiële bankvergunning. Bij Openbank kun je een gratis betaalrekening openen met bankkaart en virtuele creditcard. Bij Openbank zijn de internetbankieren omgeving en de mobiele app zeer goed geoptimaliseerd.

Daarnaast heeft de bank een Spaans depositogarantiestelsel. Deze is vergelijkbaar met die in Nederland. Geld is dus tot €100.000 verzekerd.

Er zitten wel een aantal kleine beperkingen aan. Zo mag je bijvoorbeeld maar maximaal 5 keer per maand geld opnemen bij vreemde bankautomaten. Maar mag je wel onbeperkt geld opnemen bij Santander automaten.

In vergelijking met andere online aanbieders is Openbank ook iets duurder. De betaalrekening is gratis, maar pinnen in vreemde valuta kost 1,5% koersopslag.

Daarnaast biedt Openbank geen ondersteuning voor iDEAL betalingen. Dit kan voor belemmeringen zorgen.

Openbank logo
 • Je kan een gratis bankrekening met pas en virtuele creditcard openen
 • Je kan onbeperkt geld opnemen bij Santander automaten
 • Je kan met de mobiel betalen (bijvoorbeeld met Apple Pay en Google Wallet)
 • Je bent tot €100.000 verzekerd middels Europees garantiestelsel
 • Openbank heeft een zeer gebruiksvriendelijke mobiele app en internetbankieren omgeving
 • Geld is verzekerd tot €100.000

Revolut

Revolut is een Engelse online bank waar je een gratis bankrekening kunt openen. Bij Revolut is alles online en werkt dan ook alleen met een app. Omdat alles online is bij Revolut, zijn er ook geen bankkantoren waar je langs zou kunnen gaan.

De Revolut app kun je downloaden voor zowel IOS als Android. Na het downloaden van de app kun je in een paar minuten een Revolut bankrekening openen. Met de app krijg je een goed overzicht van alle inkomsten en uitgaven.

Naast de handige app biedt Revolut je ook een mogelijkheid om wat extra geld te sparen. Revolut zet namelijk het kleingeld apart wanneer je een betaling naar boven afrondt. Zo kun je ongemerkt geld sparen.

Ben je veel op reis? Dan is Revolut erg handig. Met deze bank kun je in 150 verschillende valuta’s geld uitgeven en in 30 valuta’s geld overmaken met de interbancaire wisselkoers.

De standaard bankrekening van Revolut is dus volledig gratis. Maar je kunt ook kiezen voor een account met extra’s, zoals Revolut Plus voor €2,99, Revolut Premium voor €7,99 en de Metal rekening voor €13,99 per maand.

Revolut logo
 • Je kunt gratis een bankrekening aanvragen (inclusief betaalkaart)
 • Bij Revolut zijn iDEAL betalingen mogelijk
 • Revolut heeft een gebruiksvriendelijke mobiele app
 • Revolut is een betrouwbare online bank
 • Revolut heeft geen depositogarantiestelsel
 • De prepaid creditcard biedt geen aankoopverzekering
 • De Revolut card wordt niet altijd overal geaccepteerd.

Wise

Wise is een Britse bank waar je een gratis borderless account kunt openen. Vooral reizigers gebruiken deze bank, omdat zij met Wise in veel verschillende valuta’s kunnen betalen zonder hoge kosten te hoeven te betalen.

Bij Wise is het openen van een rekening en het aanvragen van een betaalpas volledig kosteloos. Er zijn een aantal dingen waar Wise wel kosten in rekening brengt. Zo dien je bijvoorbeeld 0,35% – 2,85% te betalen over het wisselen/omrekenen van valuta. En 2% toeslag als je meer dan een 200 pond per maand opneemt.

Als je een bankrekening wil openen bij Wise, kan dit eenvoudig en snel online. Je vult je gegevens in en verstuurt de documenten om je identiteit te bevestigen. Daarna kun je direct van de rekening gebruikmaken.

wise logo
 • Bij Wise kun je een gratis online rekening openen
 • Geen depositogarantiestelsel
 • Bij Wise kun je betalingen doen via iDEAL
 • De betaalkaart van Wise is een Debit Mastercard.
 • Wise rekent een wisselkoersopslag. 

N26

N26 is een Duitse bank, maar is actief in heel Europa. Ook bij deze bank is het mogelijk om een gratis rekening te openen. N26 is een online bank. Dit betekent dat er geen panden zijn waar je naartoe kunt gaan. Dat er geen bankkantoren zijn is waarschijnlijk ook de reden dat deze bank diensten gratis kan aanbieden.

N26 heeft een IDEAL-ondersteuning. De bank heeft net als de Nederlandse traditionele banken een depositogarantiestelsel waarbij je geld beschermd is tot 100.000 euro.

Een rekening openen bij N26 is eenvoudig en snel te regelen. De aanvraag kun je online of via de app doen. Er moeten gegevens worden ingevuld en bepaalde documenten worden geüpload om je identiteit te verifiëren. Zodra je identiteit geverifieerd is, is het account en de rekening direct te gebruiken.

De standaard betaalrekening van N26 is volledig gratis. Er zijn wel een aantal dingen waar je extra kosten voor moet betalen. Zo kun je maar 5 keer gratis geld opnemen bij een bankautomaat binnen de eurozone. Daarna betaal je €2,- per opname. Ook als je geld wil opnemen in een ander valuta betaal je daar een kleine toeslag over. Op de website van N26 vind je alle (eventuele) extra kosten.

N26 logo
 • N26 is de enige gratis bankrekening met iDEAL
 • Bij N26 heb je een 100% gratis bankrekening en bankpas (en gratis Mastercard creditcard)
 • Je kunt een rekening van N26 gemakkelijk en snel aanvragen
 • N26 heeft een vriendelijke en behulpzame klantenservice
 • N26 heeft een gemakkelijk en goedkope valutawissel
 • N26 heeft een depositogarantiestelsel

OpenbankRevolutWiseN26
Soort pasMastercardVISA of Mastercard + Maestro pinpasMastercardMastercard + Maestro pinpas
Verzendkosten betaalpas€1.99€6,-€7,-€10,-
IBANEuropese IBANUK IBANEuropese IBANDuitse IBAN
IDealNeeJaJaJa
DepositogarantieGarantie tot €100.000Geen depositogarantiestelselGeen depositogarantiestelselGarantie tot €100.000

Waarom een gratis bankrekening openen?

Een bankrekening openen met een gratis rekeningnummer

De tarieven van traditionele Nederlandse banken stijgen steeds meer. Zo is contant geld storten en pinnen duurder geworden. Maar ook de bankrekening zelf is niet zo goedkoop meer. De kosten lopen flink op door allerlei extra’s, zoals van creditcards of transactiekosten.

Daarnaast is pinnen in het buitenland en betalen in vreemde valuta niet gratis. De bank brengt per betaling of opname extra kosten in rekening. Bij de traditionele Nederlandse banken kunnen deze kosten behoorlijk hoog oplopen.

Voor mensen die vaak reizen of in het buitenland verblijven is het veel goedkoper om online een gratis bankrekening te openen. Deze banken bieden naast een gratis betaal- en/of spaarrekening, ook lagere transactiekosten.

Toch kent een gratis bankrekening ook nadelen. Er worden bijvoorbeeld alleen basisfuncties ondersteund. Rood staan is bijvoorbeeld niet mogelijk en niet elke online bank valt onder een depositogarantiestelsel. Er zijn ook andere beperkingen waar je mee te maken kunt krijgen. Bij sommige online banken wordt de betaalmethode iDEAL niet ondersteund.

Voor- en nadelen

Een gratis betaalrekening kent een aantal voordelen ten opzichte van traditionele banken. Maar ook een gratis bankrekening heeft nadelen. Hieronder hebben wij de voor- en nadelen voor jou onder elkaar gezet.

Voordelen

 • Deze banken bieden naast een gratis betaal- en/of spaarrekening, ook lagere transactiekosten.
 • Je kunt een gratis online bankrekening gemakkelijk en snel aanvragen
 • Er worden vaak lagere of zelfs helemaal geen extra kosten gerekend voor internationale betalingen in de belangrijkste vreemde munten
 • De bankpasjes werken wereldwijd
 • Je kunt makkelijk online je inkomsten en uitgaven bijhouden
 • Voor mensen die veel reizen of veel in het buitenland zitten is een gratis betaalrekening erg handig.

Nadelen

 • Rood staan is bijvoorbeeld niet mogelijk
 • Niet elke online bank valt onder een depositogarantiestelsel
 • Bij sommige online banken wordt de betaalmethode iDEAL niet ondersteund
 • Je kunt geen gebruikmaken van de overstapservice.
 • De klantenservice is meestal Engelstalig
 • Er zijn vaak geen bankkantoren.
 • Buitenlandse banken bieden niet altijd een Maestro-betaalpas

Veelgestelde vragen

Welke bankrekening is gratis?

In Nederland is een gewone bankrekening niet gratis. Kinderrekeningen, jongerenrekeningen of studentenrekeningen in de meeste gevallen wel. Een gewone bankrekening wordt wel gratis aangeboden bij online banken. Voorbeelden van online banken die een gratis bankrekening bieden zijn: Openbank, Revolut, Wise en N26.

Hoe kan een bankrekening gratis zijn?

Banken die een gratis bankrekening aanbieden zijn meestal online banken die geen fysieke bankkantoren hebben en alleen service online aanbieden. Zo besparen zij kosten. Het huren van een bedrijfspand, de vaste lasten en het personeel kosten namelijk geld. Online banken hebben deze kosten niet, omdat zij hier geen of bijna geen gebruik van maken. Op deze manier kunnen zij gratis bankrekeningen aanbieden

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • Rijksoverheid
Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema