Studentenrekening

Home » Studentenrekening
foto saskia oegema

Gecontroleerd door: Saskia Oegema

Gecontroleerd op: 1 mei 2024 | Leestijd: 7 minuten

Studenten kunnen een gratis bankrekening openen. Dit heet een studentenrekening. Een studentenrekening heeft alle eigenschappen van een gewone bankrekening. Voor extra diensten betalen studenten wel. Deze kosten verschillen per bank. Daarnaast kun je niet op elke studentenrekening in de min staan. Daarom is het belangrijk om verschillende studentenrekeningen te vergelijken. Bij Bankrekening.nl worden meerdere studentenrekeningen vergeleken, zodat jij de studentenrekening vindt die het beste bij jou past.

Vergelijk Studentenrekeningen

ABN AMRO Medisch Studenten Pakket

€ 0,00

Kosten per maand

4.5

SNS Studentenrekening

€ 0,00

Kosten per maand

4.5

ABN AMRO Studenten Pakket

€ 0,00

Kosten per maand

4.5

ASN Studentenrekening

€ 0,00

Kosten per maand

4.3

ING Studentenrekening

€ 0,00

Kosten per maand

3.3

Rabo StudentenPakket

€ 0,00

Kosten per maand

3.3

Wat is een studentenrekening?

De studentenrekening is een gratis betaalrekening speciaal voor studenten en heeft alle eigenschappen van een gewone bankrekening. Je kunt bijvoorbeeld geld overmaken van je spaarrekening naar je betaalrekening, maar ook geld ontvangen en je saldo checken. Daarnaast krijg je bij je studentenrekening een gratis betaalpas en kun je bij de meeste banken ook contactloos betalen met Apple Pay of Google Pay.

Een studentenrekening is, ten opzichte van een gewone betaalrekening, een gratis bankrekening met veel voordelen. Een studentenrekening heeft bijvoorbeeld lagere kosten dan een betaalrekening. Daarnaast biedt een studentenrekening extra kortingen.

Bovendien kunnen studenten vanaf 18 jaar bij sommige banken rood staan en een creditcard aanvragen. Voor deze extra diensten brengen banken, net zoals bij een gewone betaalrekening, wel kosten in rekening.

studentenrekening openen

Een studentenrekening openen, waar let ik op?

Een studentenrekening biedt bijna dezelfde functionaliteiten als een gewone bankrekening, zoals internetbankieren, toegang tot een mobiele app en een betaalpas. Maar niet alle banken bieden een studentenrekening aan. Ook hoe een studentenrekening eruitziet, verschilt per bank.

Voordat je een studentenrekening wil openen, is het verstandig om op bepaalde kenmerken van een studentenrekening te letten. Zo kan er bijvoorbeeld een leeftijdsgrens gelden en kunnen extra diensten kosten met zich meebrengen.

Kenmerken van een studentenrekening

 • Een studentenrekening openen en aanhouden is volledig gratis. Voor extra diensten worden wel kosten in rekening gebracht. Denk hierbij aan rood staan, gebruik van creditcard, het storten van contant geld of voor betalingen en geld opnemen in het buitenland.
 • Een studentenrekening is bijna altijd inclusief wereldpas. Bij sommige banken moet je eenmalige kosten betalen voor de wereldpas.
 • De rente op rood staan is bij een studentenrekening vaak lager dan bij een gewone betaalrekening.
 • Een creditcard is nooit standaard bij een studentenrekening inbegrepen. Deze kunnen studenten wel aanvragen tegen maandelijkse of jaarlijkse kosten.
 • Een studentenrekening bestaat vaak uit een betaalrekening en een spaarrekening.

Kosten studentenrekening

Net als een kinderrekening of jongerenrekening hebben studenten met een studentenrekening geen maandelijkse kosten. Wel betalen zij net zoals bij andere rekeningen kosten voor extra diensten. Bijvoorbeeld voor betalen en geld opnemen in landen met een vreemde valuta.

Voorwaarden

Een studentenrekening aanvragen kan niet zomaar. Er zijn een aantal voorwaarden. Deze kunnen per bank verschillen, maar over het algemeen moet je voldoen aan de volgende eisen:

 • Je hebt een vaste woon- en verblijfsplaats
 • Je valt binnen de leeftijdsgrens
 • Je staat ingeschreven bij een voltijds mbo-, hbo- of wo-opleiding bij DUO

In enkele gevallen hebben banken ook als voorwaarde dat de studiefinanciering op de studentenrekening moet worden gestort.

Waarom een studentenrekening openen?

studentenrekening openen gratis betaalrekening

Wanneer je 18 wordt moet je vaak voor een betaalrekening betalen. Maar als je nog student bent, kan je een studentenrekening openen. Met een studentenrekening kun je de kosten voor een rekening nog even uitstellen. Een studentenrekening is namelijk, in tegenstelling tot een betaalrekening, gratis. De student hoeft geen maandelijkse kosten te betalen. Daarnaast kan de student met een studentenrekening korting krijgen op bijvoorbeeld verzekeringen of creditcards, maar ook op leuke uitjes of producten. Ook is in de min staan meestal goedkoper op een studentenrekening dan op een normale betaalrekening.

Een studentenrekening vergelijken, waarop letten?

Een studentenrekening is bij de meeste banken gratis. Er hoeven geen maandelijkse kosten te worden betaald. Voor extra diensten rekent de bank meestal wel kosten. Wat de opties en voorwaarden zijn, verschilt per bank. Daarom is het verstandig om verschillende studentenrekeningen te vergelijken. Zo weet je welke rekening het goedkoopst is en welke het beste bij je past. Hierbij is het wel belangrijk om op een aantal punten te letten:

 • Of je rood kunt staan
 • Wat het rentepercentage is
 • Of je kan internetbankieren
 • Of je wel of geen creditcard kan aanvragen
 • Wat de kosten zijn van contant geld pinnen
 • Wat de kosten zijn van contant geld storten
 • Wat de kosten zijn van pinnen en betalen in vreemde valuta
 • Of er een mobiele app is
 • Welke kortingen en aanbiedingen er zijn

In het onderstaande overzicht worden alle studentenrekeningen met de belangrijkste aandachtspunten weergegeven. Het is belangrijk om een bankrekening te vinden die goed aansluit bij je voorkeuren. Zo vindt de een bijvoorbeeld rood staan of de aanschaf van een creditcard belangrijker dan de ander.

BankrekeningMaandelijkse kostenLeeftijdCreditcardRood staanRente
ABN AMRO Studenten Pakket€0,0016-30 jaar€13,928,10%0,00%
ABN AMRO Medisch Studenten Pakket€0,0016-30 jaar€13,928,10%0,00%
SNS Studentenrekening€0,0017-27 jaar€25,008,00%*0,01% (tot €5.000)
ASN Studentenrekening€0,0017-26 jaar€35,008,00%*0,01%
Rabo StudentenPakket€0,0018-25 jaar€15,00Niet mogelijk0,00%

* 3 dagen per maand gratis rood staan

Wat is de beste studentenrekening?

Bij veel banken is het aanhouden van een studentenrekening dus gratis. Voor extra dienst brengen de meeste banken kosten in rekening. De hoogte van deze kosten verschilt per bank. Wat de beste studentenrekening voor jou is, ligt aan de voorwaarden en service van de bank. Vaak is een online bank goedkoper dan een traditionele bank. Het is van belang om de service en de kosten van verschillende banken te vergelijken. Zo vind je de bankrekening die het beste past bij de wensen en voorkeuren van jou als student.

Wanneer verloopt je studentenkaart?

Een studentenrekening is bedoeld voor studenten. Wanneer je stopt met studeren, moet je de studentenrekening omzetten naar een betaalrekening. Naast dat je een studie moet volgen voor een studentenrekening, is deze ook leeftijdsgebonden. Ook wanneer je studiefinanciering stopt, ziet de bank je niet meer als student.

Wanneer je als student klaar bent met je opleiding of de leeftijdsgrens hebt bereikt, word je verzocht om de studentenrekening om te zetten naar een andere betaalrekening. Soms gebeurt dit automatisch. Dit verschilt per bank.

Veelgestelde vragen

Hoe open je een studentenrekening?

Een rekening openen voor studenten kan bij veel banken snel en eenvoudig online. Wanneer die mogelijkheid er niet is, kan je een afspraak maken bij de bank. De documenten die nodig zijn om een studentenrekening te openen, zijn afhankelijk van de situatie. Een geldig identiteitsbewijs is altijd verplicht. Alle banken zullen de identiteit van een nieuwe rekeninghouder controleren.

Andere gegevens die een bank nodig heeft:

– Je voor- en achternaam
– Je geboortedatum
– Je geboorteplaats
– Je burgerservicenummer

Hoeveel kun je rood staan op een studentenrekening?

Bij een studentenrekening is het mogelijk om rood te staan mits je 18 jaar of ouder bent. Rood staan is een makkelijkere manier van lenen, maar het kan ook behoorlijk veel geld kosten. De rente op rood staan van een studentenrekening is vaak iets lager dan de rente voor een gewone bankrekening. Vaak geldt er wel een maximaal bedrag dat de student kan lenen. Het rentepercentage en de limiet verschillen per bank.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema