Overstappen naar een andere bank

Home » Kennisbank » Overstappen naar een andere bank
foto saskia oegema

Auteur: Saskia Oegema

Gecontroleerd op 6 december 2023 | Leestijd: 5 minuten

Na het maken van een vergelijking heb je de knoop doorgehakt: je wilt overstappen naar een andere bank. Bijvoorbeeld omdat je bij een andere bank goedkoper uit bent. Of je kiest voor een zo duurzaam mogelijke bank. Hoe regel je dat? Overstappen naar een andere bank kan met de Overstapservice.

Wat is de Overstapservice?

De Overstapservice is een gezamenlijk initiatief van Nederlandse banken. Het is een gratis service, die het makkelijker maakt om over te stappen van bank. Zowel particuliere als zakelijke klanten kunnen gebruik maken van deze service.

Maak je gebruik van de Overstapservice? Dan zorgt de bank ervoor dat je betalingsverkeer soepel doorloopt. Bijschrijvingen en incasso’s van je oude betaalrekening worden namelijk automatisch doorgestuurd naar het nieuwe rekeningnummer. Ook laat de bank betalers en incassanten weten dat je bankrekening is gewijzigd.

Welke banken bieden de Overstapservice aan? Hier vind je alle deelnemende banken.

Overstappen van bank: zo werkt het

In zeven stappen kun je met behulp van de Overstapservice van bank A naar bank B overstappen:

Stap 1: Overstapservice aanvragen

Je vraagt de Overstapservice aan bij je nieuwe bank. Stel, je wilt overstappen van Rabobank naar ASN Bank. Dan vraag je de Overstapservice aan bij ASN Bank. Dit kan zodra je de nieuwe betaalrekening hebt geopend.

Je vult het aanvraagformulier voor de Overstapservice in (digitaal of op papier) en stuurt deze naar je nieuwe bank. De bank neemt je aanvraag in behandeling. Het kan dan nog twee weken duren voordat de Overstapservice van start gaat. Dat komt omdat zowel je oude als nieuwe bank tijd nodig heeft om je gegevens te controleren en te verwerken.

Stap 2: Overzicht periodieke betalingen

Wordt de Overstapservice in behandeling genomen? Dan krijg je van je oude bank een overzicht van de beëindigde periodieke overboekingen en eventuele rekeningblokkades. Ook vertelt je oude bank je wat er gebeurt met je andere producten en diensten van de bank. Deze informatie ontvang je binnen zeven werkdagen. Mits het gaat om een particuliere betaalrekening. Voor zakelijke klanten kan er een andere termijn gelden.

Stap 3: Gebruik van je bankpas

Totdat je oude betaalrekening is opgeheven, kun je gewoon gebruik blijven maken van je pinpas en andere producten, zoals een creditcard. Ook houd je tot die tijd inzicht in je rekeningafschriften, zoals je gewend was.

Stap 4: Overstapservice gaat in

De Overstapservice start minimaal twee weken tot maximaal drie maanden nadat je het aanvraagformulier bij je nieuwe bank hebt ingediend. Op dit aanvraagformulier kun je zelf aangeven wanneer je de Overstapservice wilt laten ingaan.

Houd er rekening mee dat de Overstapservice altijd op een werkdag ingaat. Dus niet in het weekend.

Stap 5: Tijdens de Overstapperiode

Zodra de Overstapservice van start gaat, kom je in de Overstapperiode. In deze periode geeft je nieuwe bank jouw nieuwe IBAN door aan particulieren, bedrijven en organisaties die geld naar je oude rekeningnummer willen overmaken of incasseren. Bijschrijvingen en automatische incasso’s worden naar je nieuwe betaalrekening doorgestuurd. Dat gaat vanzelf.

Stap 6: Herinnering van je bank

De Overstapservice loopt precies 13 maanden. De bank gaat er vanuit dat in deze tijd vrijwel alle bij- en afschrijvingen minimaal één keer zijn voorgekomen. Na ongeveer 12 maanden ontvang je een herinnering aan de precieze einddatum van de Overstapservice.

Check of inderdaad al je betalingen en automatische incasso’s via je nieuwe bankrekening lopen. Wordt je oude rekeningnummer nog gebruikt? Dat zie je terug op je rekeningoverzicht met de tekst: ‘Overstapservice via (IBAN oude rekening)’ of ‘Overstap via (IBAN oude rekening)’.

Je kunt de Overstapkaart gebruiken om betalers te laten weten dat je een nieuw bankrekeningnummer hebt.

Stap 7: Overstapservice stopt

Na 13 maanden stopt de Overstapservice. Na de einddatum worden bij- en afschrijvingen niet meer automatisch doorgestuurd naar je nieuwe bankrekeningnummer. Ook worden betalers niet meer geïnformeerd.

Wat regelt de Overstapservice en regel je zelf

De Overstapservice regelt voor jou:

  • Automatisch doorsturen bijschrijvingen;
  • Informeren over je nieuwe betaalrekening;
  • Herinneren aan einddatum Overstapservice;
  • Doorsturen afschrijvingen automatische incasso’s; en
  • Afschrijven van hypotheek of verzekering van oude bank.

Er zijn ook een aantal zaken die je zelf regelt. Dit zijn:

  • Aanvragen Overstapservice;
  • Oude betaalrekening opzeggen;
  • Nieuwe betaalrekening aanvragen;
  • Incassomaatregelen en rekeningblokkades instellen;
  • Periodieke overboekingen die niet op het overzicht van de oude bank staan;
  • Aanvragen nieuwe pinpas, creditcard, mobiel- en internetbankieren en andere producten;
  • Buitenlandse incassanten waarschuwen (buitenlandse banken doen vaak niet mee met de Overstapservice);
  • Downloaden en een uitdraai maken van alle bij- en afschrijvingen, zodra je oude bankrekening is stopgezet kun je niet meer bij je internetbankierenomgeving; en
  • Doorgeven nieuwe rekeningnummer aan personen en uitkerende instanties die na de 13 maanden Overstapservice nog geld overmaken naar je oude rekeningnummer.

Overstapservice is niet verplicht

Wil je overstappen naar een andere bank? Dan kun je de Overstapservice gebruiken. De Overstapservice vraag je eenvoudig bij je nieuwe bank aan. Maar dit is niet verplicht. Je bepaalt zelf of je wel of geen gebruik maakt van deze service.

Sta je nog rood bij je oude bank? Dan kun je je oude bank niet zomaar verlaten. Voordat je de betaalrekening kunt stopzetten, moet je het verschuldigde bedrag op de bankrekening storten.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Overstapservice
Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema. Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema