Creditcard aanvragen

Home » Kennisbank » Creditcard aanvragen
foto saskia oegema

Auteur: Saskia Oegema

Gecontroleerd op 6 december 2023 | Leestijd: 4 minuten

Bij je betaalrekening kun je een creditcard aanvragen. Hiermee betaal je op rekening. Oftewel, de bank schiet je uitgaven eerst voor en aan het eind van iedere maand betaal je alles weer terug. Een creditcard aanvragen kan bij je eigen bank. Of bij een andere creditcardaanbieder, zoals International Card Services (ICS).

Bankrekening met een creditcard

Net zoals een pinpas, is een creditcard een betaalmiddel. Maar bij een creditcard leen je geld, want de betalingen worden niet meteen van je betaalrekening afgeschreven. Pas aan het eind van de maand krijg je van je bank een rekeningenoverzicht en zie je welk bedrag je terug moet betalen. Omdat betalen met een creditcard een soort lening is, moet je minimaal 18 jaar zijn. Net zoals bij rood staan.  

Open je een nieuwe bankrekening? Of heb je al een betaalrekening? Dan kun je bij je betaalpakket een creditcard aanvragen. Niet alle banken bieden creditcards aan. Ook is het niet mogelijk om bij elk type bankrekening een creditcard aan te vragen. Bij een kinderrekening en jongerenrekening is het bijvoorbeeld geen optie. En studenten met een studentenrekening krijgen een lager limiet.

Hoe vraag je een creditcard aan?

Een creditcard aanvragen doe je online. Het is handig om een paar creditcards te vergelijken. Er zijn namelijk verschillende soorten. Ook is er een verschil in kosten. Elke maand betaal je een vast bedrag voor je creditcard. Dit bedrag komt bovenop de kosten die je betaalt voor je bankrekening.

Bij een creditcard vergelijking let je op de verschillen in prijs, bestedingslimiet en voorwaarden. Vervolgens vraag je op de website van je bank (of bij een andere creditcardaanbieder, zoals ICS) de creditcard aan.

De bank vraagt je om een aantal gegevens, zoals naam, adres en burgerservicenummer (BSN). Daarnaast kijkt de bank of je de creditcard wel kunt betalen. Bijvoorbeeld door naar je inkomen te vragen en een BKR-toetsing uit te voeren. Heb je een negatieve BKR-registratie of een te laag inkomen? Dan krijg je meestal geen creditcard. Je kunt dan wel een prepaid creditcard aanvragen.

Kortom, een creditcard aanvragen doe je zo:

  1. Vergelijk een paar creditcards
  2. Let op de verschillen in prijs, limiet en voorwaarden
  3. Kies de kaart die het beste bij je past
  4. Vraag de kaart online aan
  5. Wacht op de goedkeuring van je bank

Creditcard activeren en gebruiken

Heb je een creditcard aangevraagd? En voldoe je aan alle voorwaarden? Dan stuurt de bank je creditcard per post naar je op. Je pincode krijg je, vanwege veiligheidsredenen, in een aparte envelop toegestuurd. Zodra je alles in huis hebt, kun je de creditcard activeren. Hoe je dat doet, legt de bank je in een brief uit.

Na activatie kun je de creditcard gebruiken. Betalen met je creditcard kan wereldwijd. Bijvoorbeeld in winkels, restaurants, hotels en webshops. Afrekenen gaat vrijwel op dezelfde manier als pinnen met je bankpas. Je stopt de creditcard in de pinautomaat en voert je pincode in. Vervolgens schiet de bank je betaling voor. Het geld wordt niet direct van je bankrekening afgeschreven. Aan het einde van de maand krijg je een overzicht welke betalingen de bank heeft voorgeschoten. En welk bedrag je dus terug moet betalen. Dit bedrag wordt in één keer van je rekening afgeschreven.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Rijksoverheid
Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema