Gezamenlijke rekening

Home » Gezamenlijke rekening
foto saskia oegema

Gecontroleerd door: Saskia Oegema

Gecontroleerd op: 5 juni 2024 | Leestijd: 8 minuten

Wil je samen met iemand een rekening openen? Dan is het handig om een gezamenlijke rekening te openen. Met een gezamenlijke rekening, ook wel en/of rekening genoemd, hebben jij en je partner dezelfde rechten en plichten. Jullie kunnen beiden geld opnemen, maar zijn ook beiden verantwoordelijk voor schulden. Een gezamenlijke betaalrekening openen kan bij iedere bank. Bankrekening.nl helpt je bij het vergelijken van gezamenlijke rekeningen bij verschillende banken, zodat jij de goedkoopste gezamenlijke rekening vindt die het beste bij jou past.

Vergelijk Gezamenlijke Rekeningen

SNS Gezamenlijk Compleet

€ 3,95

Kosten per maand

4.8

Knab Samen

€ 7,00

Kosten per maand

4.5

ABN AMRO Gezamenlijke Rekening

€ 4,75

Kosten per maand

4.3

SNS Gezamenlijk Basis

€ 2,95

Kosten per maand

4.3

Wat is een gezamenlijke rekening?

gezamenlijke rekening

Een gezamenlijke rekening is een rekening die je met minimaal twee personen opent. Beide rekeninghouders beschikken over het geld. Zij kunnen dus beiden geld opnemen, maar zijn ook allebei verantwoordelijk voor eventuele schulden. Bij een gezamenlijke rekening is het ook mogelijk om een tweede betaalpas aan te vragen voor dezelfde rekening. Zo kunnen jij en je partner bijvoorbeeld beiden over een betaalpas beschikken en allebei betalingen doen.

Een nieuwe gezamenlijke rekening kan om een betaalrekening gaan, maar ook om een spaarrekening. Geld sparen doe je meestal met je partner, maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Een gezamenlijke rekening openen, met wie dan?

Het openen van een gedeelde rekening kan iedereen doen. Vaak wordt een gezamenlijke betaalrekening geopend met partners die gaan samenwonen. Zo krijg je twee rekeninghouders. Ook ouders en kinderen, vrienden of huisgenoten openen een en/of-rekening. Iedereen kan dus een bankrekening met elkaar delen, zolang ze aan de voorwaarden voldoen. Een gezamenlijke bankrekening is handig voor het doen van betalingen vanaf dezelfde rekening. Uit onderzoek van het Nibud is gebleken dat het handig is om een gezamenlijke rekening te openen waarop het bedrag wordt gestort dat je samen hebt afgesproken. Er zijn verschillende manieren om de kosten te verdelen. Je bent na een gezamenlijke rekening openen samen verantwoordelijk voor de inkomsten en uitgaven. Naast een betaalrekening kun je ook een gezamenlijke spaarrekening openen. Zo kun je samen sparen op slechts één bankrekening.

Wat heb je nodig voor een gezamenlijke betaalrekening?

Om een gezamenlijke rekening te openen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden kunnen per aanbieder verschillen, maar komen over het algemeen overeen:

 • De rekeninghouders zijn beide 18 jaar of ouder
 • De rekeninghouders hebben beide een Nederlands adres
 • Jullie beschikken over een geldig Nederlands of Europees paspoort

Om een gezamenlijke rekening te kunnen openen, moeten jullie beide een Nederlands adres hebben. Een identiteitsbewijs uit een ander Europees land dan Nederland is wél toegestaan.

Een gezamenlijke rekening vergelijken, waar let ik op?

gezamenlijke rekening openen

Een gezamenlijke rekening kiezen is geen dagelijkse bezigheid. Daarom is het handig om een betaalpakket voor gezamenlijke rekeningen te vergelijken. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet:

 • Kosten gezamenlijke rekening
 • Online bankieren en mobiel bankieren
 • Duurzaamheid

Kosten gezamenlijke rekening

Wat is de beste gezamenlijke rekening? Dit hangt af van jouw wensen. De kosten van een gezamenlijke rekening verschillen namelijk per aanbieder. Dit is afhankelijk van de mogelijkheden van het betaalpakket en het aantal betaalpassen. Daarnaast zul je letten op de rente bij rood staan of de kosten die worden berekend over transacties met een vreemde valuta.

Online bankieren en mobiel bankieren

Per bank verschilt het in hoeverre je kunt terugkijken in je af- en bijschrijvingen. Ook verschilt het per bank hoeveel je kunt overmaken met internetbankieren of mobiel bankieren en of er een goede mobiele app aanwezig is.

Duurzaamheid

Niet alle banken letten even goed op duurzaamheid. Ook bij het vergelijken van verschillende banken letten de meesten op de duurzaamheid van de aanbieder. Tegenwoordig willen steeds meer mensen weten wat er met hun geld wordt gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de bijdrage aan klimaatverandering, dierenleed of kinderarbeid.

In het onderstaande overzicht worden alle gezamenlijke rekeningen weergegeven. Het is belangrijk om een bankrekening te vinden die goed aansluit bij je voorkeuren. Zo vindt de een bijvoorbeeld rood staan of de aanschaf van een creditcard belangrijker dan de ander.

BankrekeningMaandelijkse kostenCreditcardRood staanRente
SNS Gezamenlijk Compleet€3,95€35,0010,00%0,01% (tot €5.000)
Knab Samen€7,00€24,00Niet mogelijk0,00%
ABN AMRO Gezamenlijke Rekening€4,75€24,609,90%0,00%
SNS Gezamenlijk Basis€2,95€35,0010,00%0,00%

Een gezamenlijke rekening openen

Het openen van een gezamenlijke rekening kan op twee manieren. De eerste optie is door een nieuwe gezamenlijke rekening te openen. De andere manier is door een bestaande rekening gezamenlijk te maken. Hierbij wordt er een tweede rekeninghouder toegevoegd aan de bestaande rekening. In de meeste gevallen kun je online toestemming geven en je identificeren. Ook kan het voorkomen dat je naar het bankkantoor moet komen. Daarnaast zijn er nog andere punten waarmee je rekening moet houden bij het openen van een gezamenlijke rekening. Deze punten leggen we graag aan je uit.

Gezamenlijke rekening: getrouwd of geregistreerd partnerschap

Als je trouwt, trouw je sinds 2018 automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat jouw eigen spaargeld en schulden ook daadwerkelijk in jouw bezit zijn. Bezittingen en schulden die gemaakt worden na het huwelijk zijn wel gemeenschappelijk. Heb je een partner, maar zijn jullie niet getrouwd of hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Dan is het bedrag dat de rekeninghouder heeft gestort ook echt van hem of haar.

Geen partners, maar wel een gezamenlijke rekening openen?

Ook vrienden, huisgenoten of familieleden kunnen een gezamenlijke rekening openen. Het is dan mogelijk om samen met een ander de rekening te openen, om vervolgens zelfstandig geld op te nemen en te storten. Bij familieleden, zoals ouder en kind, is meestal de ouder de eigenaar van het geld. Heb je een gezamenlijke rekening met vrienden of huisgenoten? Dan is dat vaak lastiger. Je bent eigenaar van het geld dat jij gestort hebt. Dit kan het onoverzichtelijk maken wie welk deel heeft ingelegd.

Een gezamenlijke rekening opzeggen

Het opzeggen van een en/of-rekening is alleen mogelijk als beide rekeninghouders toestemming geven. Het is dus niet mogelijk dat één iemand de rekening opzegt. Daarnaast is het belangrijk om goed bij te houden waar het geld op de rekening vandaan komt. Zodra één van de rekeninghouders komt te overlijden, moet er belasting worden betaald over zijn of haar deel. Dit is van toepassing omdat dit deel van het geld onder het erfrecht valt als er geen testament bekend is. Het geld dat de overledene op de rekening gestort heeft, valt dan onder de nalatenschap.

Voor- en nadelen van een gezamenlijke rekening

Voordelen

 • Inzicht in gezamenlijke geldzaken
 • Makkelijk voor vaste lasten
 • Overzicht in inkomsten en uitgaven
 • Altijd toegang tot de rekening, ook bij overlijden van een rekeninghouder
 • Geen toestemming nodig voor transacties

Nadelen

 • Relatiebreuk kan voor gedoe zorgen
 • Zonder toestemming van de ander kan een van de rekeninghouders geld opnemen of rood staan
 • Onduidelijkheid wat van wie is, met name voor de belastingaangifte

Op zoek naar een specifieke bankrekening?

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil met een en/en-rekening?

Een en/en-rekening is een gezamenlijke rekening waarbij er wél toestemming nodig is voor iedere transactie. Een rekeninghouder kan dus niet zonder toestemming van de ander geld storten en opnemen. Dit is wel mogelijk met een en/of-rekening.

Wanneer kan je een gezamenlijke rekening openen?

Samen een bankrekening openen is geschikt voor iedereen die kosten met elkaar deelt. Of je nou kosten deelt met je partner, met vrienden of met huisgenoten. Het openen van een gezamenlijke rekening met een extra betaalpas is zo geregeld.

Hoe open je een gezamenlijke rekening?

Het openen van een gezamenlijke rekening is mogelijk op twee manieren. Allereerst kan er een nieuwe gezamenlijke rekening worden geopend. De tweede mogelijkheid is het gezamenlijk maken van je persoonlijke bankrekening. Aan de persoonlijke rekening wordt dan een mederekeninghouder toegevoegd.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema