Geld opnemen en pinnen in het buitenland

Home » Kennisbank » Geld opnemen en pinnen in het buitenland
foto milou

Auteur: Milou Ros

Gecontroleerd op 6 december 2023 | Leestijd: 9 minuten

Betalen in het buitenland werkt soms net anders dan in Nederland. Voor geld opnemen en pinnen in het buitenland met een reguliere betaalpas betaal je soms extra en er zitten vaak andere limieten aan. Hieronder lees je hoe dit allemaal werkt.

Geld pinnen in euro’s in het buitenland

Pinnen in het buitenland in euro’s is bij de meeste banken geheel kosteloos. Zo kost pinnen in alle landen met de euro je niets bij Rabobank, ABN AMRO, Bunq en Triodos Bank. Andere banken hanteren net iets strengere voorwaarden voor kosteloos pinnen.

Bij ING en SNS Bank betaal je geen extra kosten als je pint in een euroland dat onder de Europese Economische Ruimte (EER) valt. Onder de EER vallen de Europese Unie (EU) en Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Bij ASN Bank is pinnen kosteloos in eurolanden die tot de EER behoren én in Zwitserland. Knab brengt geen extra kosten in rekening als je pint in een euroland dat bij de EU hoort.

In eurolanden betaal je aan de Nederlandse banken dus vaak niets extra. Buitenlandse banken kunnen je echter wel extra kosten laten betalen.

Kosten bij pinnen in landen met vreemde valuta

Pinnen in vreemde valuta zorgt bij vrijwel iedere bank voor extra kosten. Bij het afrekenen betaal je dan bijvoorbeeld vaak meer dan op de bon van het restaurant staat. Allereerst heb je te maken met een wisselkoers. De wisselkoers is de waarde van een munt uitgedrukt in een andere munt. Deze bepaalt wat je uiteindelijk betaalt in de valuta van het andere land.

Naast de wisselkoers moet je rekening houden met extra kosten. Vaak betaal je per transactie een vast bedrag en/of koersopslag aan je eigen bank. De koersopslag is een percentage dat bovenop de wisselkoers komt. Banken hanteren verschillende kosten. Hieronder staat een overzicht van de kosten die Nederlandse banken aanhouden als je in vreemde valuta pint.

Extra kosten per keer
Rabobank1,4% koersopslag per betaling
ING Bank1,4% koersopslag per betaling
ABN AMRO€0,15 + 1,2% koersopslag per betaling
ASN Bank1,2% koersopslag per betaling
SNS Bank1,2% koersopslag per betaling
Bunq1,5% van transactiebedrag + 0,5% (netwerkkosten) of alleen 0,5% (netwerkkosten)
Knab1,0% koersopslag per betaling
Triodos BankGeen extra transactiekosten

Limieten bij pinnen in het buitenland

Aan pinnen in het buitenland zit vaak een limiet. Dat zijn meestal lagere daglimieten dan bij pinnen in Nederland. Banken hanteren verscheidene limieten en maken ook hierbij onderscheid tussen landen waar je met de euro betaalt en landen die een andere valuta hanteren en/of niet onder de EER vallen. Hieronder staat per bank beschreven hoeveel je maximaal kan pinnen met een reguliere betaalrekening.

Rabobank

Rabobank maakt voor de weeklimieten onderscheid tussen de verschillende betaalpakketten. Met het Rabo DirectPakket, Rabo BasisPakket, Rabo TotaalPakket en Rabo StudentenPakket kan je maximaal € 5.000 per week pinnen. Met het Rabo RiantPakket is dit € 10.000. Met de Rabo JongerenRekening kan je per week het minst pinnen, namelijk € 1.250.

ING Bank

ING stelt voor pinnen in het buitenland dezelfde limieten vast als voor pinnen in Nederland. Dit betekent dat je maximaal € 1.500 per dag kan afrekenen met je betaalpas. Ben je onder 18? Dan is het limiet voor jou vastgesteld op € 250.

ABN AMRO

Voor pinnen hanteert ABN AMRO een paslimiet van € 500 per dag. Deze limiet kan je verhogen tot € 50.000 per dag en geldt voor binnen- en buitenlandse pinautomaten. 

ASN Bank

ASN Bank heeft voor alle betaalpakketten het limiet voor pinnen in landen met de euro vastgesteld op € 2.500 per dag. Pinnen in landen met een andere lokale munteenheid kan tot maximaal € 750 per dag.

SNS Bank

Bij SNS kan je met bijna alle betaalpakketten in alle landen binnen de EER tot maximaal € 2.500 per dag pinnen. Uitgezonderd is SNS Jeugd Betalen. Daarmee kan je € 50 per week pinnen. Buiten de EER kan je maximaal € 750 per dag pinnen. Voor SNS Jeugd Betalen is het maximum in deze landen € 75 per week.

Bunq

Bunq hanteert in het algeheel een standaard limiet van € 500 per dag. Dit betekent dat je ook in het buitenland per dag niet meer dan € 500 kan pinnen. Dat geldt dus voor betalingen in euro en in vreemde valuta.

Knab

Bij Knab is het limiet voor pinnen in Europa vastgesteld op € 5.000 per dag. In landen buiten Europa kan je met je reguliere bankrekening maximaal € 1.000 per dag pinnen.

Triodos Bank

Triodos heeft het maximum voor pinnen in het buitenland vastgesteld op € 3.000 per dag. Deze limiet geldt voor Maestro-automaten en kan je in maximaal acht keer uitgeven. Daarnaast kan je tot maximaal € 100 contactloos betalen bij tolwegen met Maestro-betaalautomaten.

De kosten van geld opnemen in vreemde valuta in het buitenland en buiten de EER

Geld opnemen in vreemde valuta in het buitenland en in landen buiten de EER brengt vaak extra kosten met zich mee. Allereerst heb je net als bij pinnen te maken met een wisselkoers. Daarnaast betaal je vaak transactiekosten aan je bank.

Geldautomaten laten je vaak kiezen uit twee verschillende opties voor wisselkoersen: with conversion (ook wel Dynamic Currency Conversion) en without conversion. Als je voor with conversion of DCC kiest, wordt de wisselkoers van de buitenlandse bank gehanteerd. Ga je voor without conversion? Dan geldt de wisselkoers van je eigen bank. Dit is meestal voordeliger. Houd daar rekening mee om te voorkomen dat je soms onnodig geconfronteerd wordt met hogere kosten.

Banken houden verschillende kosten aan voor het opnemen van geld in vreemde valuta of in een land dat niet onder de EER valt. Hieronder zie je een overzicht van de kosten die aan je bank moet betalen als je contant geld opneemt. 

Rabobank

Rabobank hanteert verschillende hoeveelheden aan extra kosten voor de betaalpakketten. Hieronder staat een overzicht van de kosten die je per betaalpakket betaalt voor het opnemen van geld in vreemde valuta.

Extra kosten per keer
Rabo DirectPakket€3,50 + 1,4% koersopslag
Rabo BasisPakket€3,50 + 1,4% koersopslag
Rabo TotaalPakket1,4% koersopslag
Rabo RiantPakket1,4% koersopslag
Rabo JongerenRekening€2,00 + 1,4% koersopslag
Rabo StudentenPakket€3,50 + 1,4% koersopslag

ING Bank

ING rekent voor alle betaalpakketten dezelfde extra kosten. Neem je geld op in een land met een andere valuta? Dan betaal je per keer € 3,50 transactiekosten en 1,4% koersopslag. Neem je euro’s op in een land buiten de EER? Dan betaal je alleen € 3,50 transactiekosten.

ABN AMRO

ABN AMRO hanteert verschillende extra kosten per betaalpakket. Neem je geld op in vreemde valuta of in een land buiten de EER? Let dan op de tariefklasse waarin je zit en het betaalpakket dat je hebt. Hieronder staat een overzicht.

TariefklasseExtra kosten per keer
Betaalrekening< €17.500€2,25 + 1,2% koersopslag
> €17.500€5,00 + 0,5% over het opgenomen bedrag
Studentenrekening< €6.000€2,25 + 1,2% koersopslag
> €6.000€5,00 + 0,5% over het opgenomen bedrag
Jongerengroeirekening< €2.000€2,25 + 1,2% koersopslag
> €2.000€5,00 + 0,5% over het opgenomen bedrag

ASN Bank en SNS Bank

Bij ASN en SNS betaal je hetzelfde. Beide banken brengen 1,2% van het opgenomen bedrag en € 3,50 vaste vergoeding in rekening bij het opnemen van geld in de lokale munteenheid en bij geldopnames in landen buiten de EER.

Bunq

Bunq brengt 0,5% netwerkkosten in rekening over iedere contante geldopname in vreemde valuta.

Triodos Bank

Triodos Bank rekent geen extra kosten voor een geldopname in vreemde valuta of een land buiten de EER. Triodos biedt op de website een hulpmiddel aan om uit te rekenen wat het opnemen van geld in een bepaalde valuta je bij hen kost.

Knab

Bij Knab wordt in alle landen buiten de eurozone 1% koersopslag gerekend bij het opnemen van contant geld.

Limieten bij geld opnemen in het buitenland

Net als bij pinnen is er bij banken een limiet als je in het buitenland contant geld opneemt. Banken verschillen hierin. Om het overzichtelijk te maken, staat hieronder een overzicht van de limieten per bank.

Rabobank

Met een Rabo DirectPakket, Rabo BasisPakket, Rabo TotaalPakket en Rabo StudentenPakket kan je maximaal € 1.250 per week opnemen in het buitenland. Met een Rabo JongerenRekening is dit € 500. Voor het Rabo RiantPakket is de limiet € 5.000.

ING Bank

ING hanteert een standaard limiet van € 500 euro per dag. Dit kan je verhogen naar € 5.000. Als je jonger bent dan 18 jaar, is je limiet in ieder land € 250 per dag.

ABN AMRO

Bij ABN AMRO is je limiet voor geld opnemen in Nederland hetzelfde als je limiet voor het buitenland. Standaard is het limiet € 500 per dag. Dit kan voor het opnemen van geld in een geldautomaat verhoogd worden tot maximaal € 10.000.

ASN Bank en SNS Bank

ASN en SNS hanteren beide een limiet van € 1.000 per dag in eurolanden en € 500 per dag in landen die een andere munteenheid hebben. Voor SNS Jeugd Betalen is het limiet vastgesteld op € 50 per week.

Bunq

Bunq hanteert voor mensen die korter dan drie maand bij hen zitten een limiet van € 250 per dag. Zit je langer dan drie maanden bij deze bank? Dan kan je maximaal € 500 per dag opnemen in alle landen.

Knab

Deze bank heeft het limiet vastgesteld op € 1.000 voor opnames binnen en buiten Europa. Dit limiet kan worden verhoogd naar € 1.500.

Triodos Bank

Triodos hanteert een limiet van € 500 per dag dat je kan bereiken in maximaal vijf keer.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • ABN AMRO
  • SNS Bank
  • ASN Bank
  • Bunq
  • Knab
  • Rabobank
  • ING Bank
  • Triodos Bank
Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema. Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema