Auteur: Saskia Oegema
Gecontroleerd op 6 december 2023 | Leestijd: 4 minuten
Iedereen vanaf 18 jaar kan een bankrekening openen. Wel zijn er voorwaarden. Ben je nog geen 18? Dan kun je toch een bankrekening hebben. In dat geval open je samen met je ouder(s) of verzorger(s) de bankrekening.
Jong leren omgaan met geld
Als volwassene heb je een bankrekening nodig. Maar geld brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Daarom moet je minimaal 18 jaar zijn om zelfstandig bij een bank een rekening te openen.
Onderzoek van het Nibud laat zien dat kinderen die op jonge leeftijd leren omgaan met geld als volwassene minder risico lopen op geldproblemen en schulden. Banken hebben om die reden speciale bankrekeningen voor kinderen en jongeren. Zo kan iedereen, die nog geen 18 jaar is, met toestemming van de ouder(s) of verzorger(s) leren hoe het is om een eigen bankrekening te hebben en welke verantwoordelijkheid daarbij komt kijken.
Nog geen 18? Toch een bankrekening
Misschien ben je nog geen 18, maar heb je wel een bankrekening nodig. Bijvoorbeeld om je salaris van je bijbaantje op te laten storten. Of je wilt je kind al vroeg leren omgaan met geld en de voordelen van sparen laten zien. Dan zijn er verschillende opties:
Kinderrekeningen
Een kinderrekening is een gratis bankrekening voor kinderen tot 12 jaar (soms tot 18 jaar). Bij de ene bank kun je een kinderrekening al voor je pasgeboren kind openen. Bij andere banken kan dat vanaf 6 jaar.
Voor een kinderrekening is altijd toestemming van de ouder(s) of verzorger(s) nodig. Als ouder open je de rekening op naam van je kind. Tot de 18e verjaardag zijn de ouder(s) of verzorger(s) verantwoordelijk en kunnen zij altijd meekijken. Ook bepalen zij wat het kind wel en niet kan, bijvoorbeeld door het instellen van limieten en het wel of niet gebruiken van een pinpas.
Jongerenrekeningen
Een jongerenrekening is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Het verschil met een kinderrekening? De jongerenrekening is meer gericht op zelfstandig bankieren. Jongeren kunnen bijvoorbeeld kennismaken met internetbankieren en mobiel bankieren. Maar een jongerenrekening heeft net zoals een kinderrekening beperkingen. De ouders houden toezicht en beslissen wat de jongere wel en niet kan.
Studentenrekeningen
Sommige studenten zijn nog geen 18 jaar. Daarom kun je bij een aantal banken een studentenrekening openen vanaf 16 of 17 jaar. Een studentenrekening is een gratis betaalrekening. Je moet wel kunnen aantonen dat je een student bent. Bijvoorbeeld via je inschrijving bij een voltijds opleiding. Of je krijgt studiefinanciering. De maximumleeftijd van een studentenrekening is 25 tot 30 jaar. Daarna wordt de rekening omgezet in een gewone bankrekening. Opzeggen mag ook. Soms kan een student een creditcard aanvragen en rood staan.
Vanaf 18 jaar zelf verantwoordelijk
Totdat kinderen 18 jaar zijn, zijn de ouder(s) of verzorger(s) verantwoordelijk voor bankrekening van het kind. Zij bepalen wat wel en niet kan en hoeveel het kind maximaal per dag of per week kan pinnen. De bezittingen en schulden van minderjarige kinderen vallen onder het ouderlijk gezag. En worden daarmee bij het vermogen van de ouder(s) of verzorger(s) opgeteld voor de aangifte inkomstenbelasting.
Op het moment dat het kind 18 wordt, krijgt het kind zelf de verantwoordelijkheid over de bankrekening. Vanaf dan kunnen de ouder(s) of verzorger(s) niet meer meekijken. De kinderrekening of jongerenrekening wordt omgezet in een gewone bankrekening. Of de jongvolwassene kan zelf een nieuwe bankrekening openen. Ook mag je vanaf je 18e rood staan en een creditcard aanvragen.
Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:
Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema (MSc). Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.