Kan ik mijn huidige bankrekeningnummer behouden?

Home » Kennisbank » Kan ik mijn huidige bankrekeningnummer behouden?
foto saskia oegema

Auteur: Saskia Oegema

Gecontroleerd op 6 december 2023 | Leestijd: 3 minuten

Overstappen van bank gaat steeds makkelijker dankzij de Overstapservice. Zo verander je zonder gedoe van bank. Helaas is het (nog) niet mogelijk om je huidige rekeningnummer mee te nemen naar een andere bank. Waarom niet? Omdat elk IBAN-nummer een bankcode bevat.

Een IBAN bankrekeningnummer

Wanneer je een nieuwe betaalrekening opent, krijg je van de bank een rekeningnummer. Dit bankrekeningnummer is een IBAN-nummer. IBAN staat voor International Bank Account Number. Het is een volgorde van letters en cijfers, waarmee je je bankzaken regelt.

Een IBAN-nummer bestaat uit:

  • 2 letters = landcode
  • 2 cijfers = controlegetal
  • 4 letters = code van je bank
  • 10 cijfers = je rekeningnummer

Je IBAN-nummer begint altijd met de landcode. Een Nederlands bankrekeningnummer start daarom met NL. Hierna staan twee willekeurige controlecijfers, bijvoorbeeld 12. Daarna komt de bankcode. Dit zijn vier letters van je bank. Bij ING is dit bijvoorbeeld INGB. Het laatste deel van het IBAN-nummer bestaat uit de 10 cijfers van je rekeningnummer. Een ING bankrekeningnummer ziet bijvoorbeeld als volgt uit: NL 12 INGB 0000 1234 56

Nummerbehoud kan (nog) niet

Zoals je hierboven ziet, heeft elk IBAN-nummer een bankcode. Door deze vier letters is het duidelijk bij welke bank je een bankrekening hebt. Dit geldt voor elke soort rekening: van een zakelijke rekening tot aan een spaarrekening.

Open je een nieuwe bankrekening? Dan krijg je een rekeningnummer met de vier letters van de bank. Zou je je huidige rekeningnummer meenemen, dan klopt de bankcode niet. Praktisch gezien kun je dus niet je oude bankrekeningnummer behouden als je overstapt van bank.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) onderzochten of nummerbehoud wel zou kunnen. Theoretisch gezien is het mogelijk. Bijvoorbeeld door consumenten en bedrijven een uniek nummer (= rekeningnummer) te geven, welke zij bij elke bank kunnen gebruiken. Vergelijk het met je telefoonnummer, dat je bij overstappen van provider kunt behouden dankzij nummerbehoud.

Bankrekeningnummer behouden op Europees niveau

Het behouden van het eigen bankrekeningnummer bij overstappen is voor velen een wens. Ondanks dat nummerbehoud in theorie mogelijk is, is de uitvoering ervan peperduur. Daarom zou nummerbehoud van bankrekeningnummers op grotere schaal geregeld moeten worden. De zogenaamde Europese nummerportabiliteit.

Tot op heden is de Europese nummerportabiliteit nog niet gerealiseerd. In heel Europa is het daarmee (nog) niet mogelijk om een huidig rekeningnummer mee te nemen naar een andere bank. Wel is er afgesproken dat alle Europese landen een goed werkende Overstapservice inrichten. Als dat rond is, wordt er gekeken naar de mogelijkheden rondom nummerbehoud op Europees niveau.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Overstapservice
Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema. Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema