Is mijn geld veilig op de bank?

Home » Kennisbank » Is mijn geld veilig op de bank?
foto saskia oegema

Auteur: Saskia Oegema

Gecontroleerd op 6 december 2023 | Leestijd: 4 minuten

In goed vertrouwen zetten we ons geld op de bank. Maar een bank kan failliet gaan. Ben je dan al je geld kwijt? Nee, zolang jouw bank onder het depositogarantiestelsel valt, is je banktegoed tot € 100.000 beschermd. Hoe deze regeling werkt, lees je in dit artikel.

De Nederlandse Depositogarantie

Net zoals bedrijven, kunnen banken failliet gaan. Bijvoorbeeld door mismanagement. Of door een bankrun, waarbij rekeninghouders massaal hun spaargeld opnemen. Gaat jouw bank failliet? Dan is je geld beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. Dit is een soort vangnet van De Nederlandsche Bank (DNB). Het is een wettelijke regeling, waarin staat dat banktegoeden van € 0,01 tot € 100.000 zijn beschermd. Oftewel, jij krijgt, mocht je bank failliet gaan, (deels) je geld terug van DNB.

Tot welk bedrag ben ik beschermd?

De maximale vergoeding van het depositogarantiestelsel is € 100.000 per rekeninghouder, per bank. Alle bankrekeningen vallen onder de garantie, zoals:

De maximale vergoeding is € 100.000 per rekeninghouder, per bank. Er geldt geen eigen risico. De bescherming geldt per persoon en voor alle rekeningen samen. Hebben jij en je partner bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening? Dan zijn jullie samen tot € 200.000 beschermd. Of staat de bankrekening van je kind op jouw naam? Dan wordt deze bij jouw rekeningen opgeteld.

Daarnaast krijg je een extra bescherming van 3 maanden tot maximaal € 500.000 als je een huis koopt of verkoopt. Deze extra dekking komt bovenop de bescherming van € 100.000.

Let op, de garantieregeling geldt niet voor alle financiële producten van de bank. Tegoeden op bankrekeningen zijn beschermd. Maar bijvoorbeeld beleggingen niet. Voor beleggers is er het aparte beleggerscompensatiestelsel.

Sluit je een financieel product af? Controleer altijd of je geld wel of niet onder het depositogarantiestelsel valt.

Valt mijn bank onder het depositogarantiestelsel?

Alle banken met een Nederlandse bankvergunning vallen onder de Nederlandse Depositogarantie. De depositogarantie geldt per persoon, per bank. De meeste banken zijn actief onder één handelsnaam. Maar sommige banken hebben meerdere merknamen.

De Volksbank is bijvoorbeeld het moederbedrijf van SNS, ASN Bank, Regiobank en BLG Wonen. Knab en Aegon bank vallen onder één naam. En Moneyou hoort bij ABN Amro.

Zo kan het zijn dat je meerdere bankrekeningen hebt bij verschillende merken van één bank. De maximale vergoeding van € 100.000 geldt per bank. Dus in dat geval tellen de verschillende merken als één bank, en worden de tegoeden bij elkaar opgeteld.

In het register van DNB staan alle banken met een Nederlandse bankvergunning en hun handelsnaam. Staat je bank er niet bij? Dan valt deze bank niet onder de Nederlandse Depositogarantie. Toch betekent dat niet gelijk dat de bank dan onveilig is.

Een buitenlandse bank kan actief zijn in Nederland. Het hoofdkantoor staat dan in een ander land, waardoor de bank onder het garantiestelsel van het eigen land valt. Alle EU-landen inclusief IJsland, Liechtenstein en Noorwegen hebben een soortgelijk depositogarantiestelsel: een maximale vergoeding van € 100.000 per persoon, per bank.

Open je een buitenlandse bankrekening? Dan is je geld veilig. Mits de bank onder een depositogarantiestelsel valt. Controleer dit goed, want dat is niet altijd het geval. Niet alle online banken hebben bijvoorbeeld een garantieregeling. 

Rekenvoorbeelden

Om je een idee te geven hoe het depositogarantiestelsel werkt, hebben we een aantal voorbeelden op een rij gezet.

Maximale vergoeding van € 100.000

Stel, je hebt meerdere bankrekeningen. Bijvoorbeeld een spaarrekening met € 95.000. En een betaalrekening waar € 10.000 op staat. Bij elkaar een banksaldo van € 105.000. Gaat je bank failliet? Dan krijg je € 100.000 vergoedt. Niet al je geld is dan veilig, want € 5.000 krijg je niet terug.

Samen tot € 200.000 beschermd

Stel, je hebt met je partner een gezamenlijke rekening. Hier staat € 160.000 op. Daarnaast heb je nog een eigen spaarrekening met een saldo van € 45.000.

De maximale vergoeding geldt per persoon. Het tegoed op de gezamenlijke rekening wordt daarom gehalveerd. Jij en je partner krijgen allebei € 80.000 vergoedt.

Het tegoed op je eigen rekening wordt daar bij opgeteld. Bij elkaar is dat € 125.000. Hiervan krijg je bij een faillissement slechts € 100.000 vergoedt. Zo is € 25.000 van je geld niet veilig. Want je mag je eigen saldo niet optellen bij dat van je partner.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • DNB
Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema. Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema