Bankrekening vergelijken

Home » Kennisbank » Bankrekening vergelijken
foto saskia oegema

Auteur: Saskia Oegema

Gecontroleerd op 6 december 2023 | Leestijd: 5 minuten

Er zijn veel banken waarbij je een bankrekening kunt openen. Welke is het beste? En hoe maak je die keuze? Een bankrekening vergelijken geeft je inzicht in de opties. Zo bepaal je makkelijk welke betaalrekening het beste bij jou past, zonder teveel te betalen.

Waarom een vergelijking maken?

Iedereen heeft een bankrekening nodig. Bijvoorbeeld voor het storten van je salaris. Of om je boodschappen mee te betalen. Ook kun je een bankrekening openen voor een bedrijf. Dat noemen we een zakelijke rekening.

Er zijn verschillende soorten bankrekeningen. We noemden de zakelijke rekening al even. Maar ook voor onder andere kinderen, studenten en partners zijn er speciale rekeningen. Daarnaast zijn er diverse banken, waar je een bankrekening kunt openen. Naast de grote, traditionele banken in Nederland zijn er online en buitenlandse banken actief in Nederland.

Omdat er veel banken zijn, is er een verschil in kosten en dienstverlening. Sommige banken bieden bijvoorbeeld naast een betaalrekening ook andere bankproducten, zoals hypotheken, leningen en verzekeringen, aan. Andere banken zijn volledig digitaal en kunnen daarom de kosten voor een bankrekening zo laag mogelijk houden.

Je bepaalt zelf bij welke bank je een bankrekening opent. Misschien raak je overweldigend door alle opties. En dat is precies de reden waarom vergelijken erg handig is. Op basis van jouw wensen en eisen leg je een aantal bankrekeningen naast elkaar. Zo zie je meteen wat de verschillen in prijs en kwaliteit zijn en wat voor jou de beste keus is!

Hoe kan ik een bankrekening vergelijken?

Een bankrekening vergelijken doe je op basis van een aantal punten:

Vaste en variabele kosten

Het aanhouden van een bankrekening kost bij de meeste banken geld. Je betaalt een vast bedrag per maand of per jaar. Hoeveel je betaalt, verschilt per bank. Sommige banken bieden een gratis bankrekening aan. Andere banken zijn een stuk duurder. Het vaste bedrag dat je betaalt, noemen we de vaste kosten.

Naast de vaste kosten zijn er variabele kosten. Dit zijn de kosten die je voor een bepaalde dienst betaalt. Bijvoorbeeld voor het storten van contant geld. Een tweede betaalpas. Of extra kosten wanneer je in het buitenland pint. Hoe hoog de variabele kosten zijn, hangt af van je eigen gebruik.

Zo kan de goedkoopste bankrekening alsnog erg duur worden wanneer je veel gebruik maakt van een betaalde dienst. Kijk daarom goed naar zowel de vaste als de variabele kosten. En ga voor jezelf na in hoeverre je wel of geen gebruik maakt van deze diensten.

Producten en diensten

De grote, traditioneel banken bieden een totaalpakket aan producten en diensten aan. Denk hierbij aan betaalrekeningen, spaarproducten, mogelijkheden om te beleggen, hypotheken, leningen en verzekeringen.

Het aanbod van bankproducten is bij andere (kleinere) banken minder uitgebreid. Vind je het fijn om al je bankzaken bij één bank te regelen? Of is dat voor jou niet zo belangrijk?

Kijk daarnaast naar de dienstverlening van de bank. En welke kosten daarbij horen. Let bijvoorbeeld op:

  • Rood staan
  • Mobiele app
  • Extra betaalpas
  • Internetbankieren
  • Persoonlijke service
  • Hoogte van de rente
  • Kosten pinnen in het buitenland
  • Koppeling met andere producten
  • Extra producten, zoals creditcard
  • Online bank of fysiek bankkantoor
  • Mogelijkheden contant geld storten en pinnen

Opties internetbankieren en mobiel bankieren

Steeds meer regelen we onze bankzaken online. De mogelijkheden voor internetbankieren en een mobiel bankieren worden daarmee ook belangrijker. Het verschilt per bank wat er wel en niet mogelijk is in de online omgeving. Zo kun je bij sommige banken een digitaal huishoudboekje bijhouden. En bij andere banken kun je al je bij- en afschrijvingen terugzoeken.

Ook de opties van een mobiele app verschillen per bank. Een bankrekening vergelijken? Check wat je wel en niet online kunt regelen, zoals:

  • Een betaalverzoek versturen
  • De dichtstbijzijnde geldautomaat zoeken
  • Je pinpas snel blokkeren bij diefstal of verlies
  • Je pinpas (de)activeren voor gebruik in het buitenland

Algemene voorwaarden en regels

Bij een vergelijking kijken we vaak voornamelijk naar de kosten. Welke bankrekening is het goedkoopste? Een lage prijs is fijn, maar de voorwaarden zijn net zo belangrijk. Hierin staan alle regels van de bank. Bijvoorbeeld welke diensten wel of niet bij de prijs zijn inbegrepen. Of wat er wel en niet mogelijk is met de bankrekening. Ook kun je je verdiepen in het duurzaamheidsbeleid van de bank.

Oordeel van andere klanten

Als laatste kun je lezen wat andere klanten van de bank vinden. Wat vinden zij goed? En wat is er minder goed? In reviews staat een hoop informatie. Let wel op dat mensen vaker een negatieve dan een positieve review plaatsen. Dat kan een vertekend beeld geven.

De beste bankrekening kiezen

Wat de beste bankrekening is, kunnen wij je niet vertellen. Dat is voor iedereen anders. Het hangt af van je eigen wensen en eisen. Een bankrekening openen? Bepaal voor jezelf welke type bankrekening je wilt. En wat je belangrijk vindt. Daarna maak je een vergelijking. Zo kom je er snel achter wat voor jou de beste bankrekening is!

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Rijksoverheid
Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema. Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema