Bankrekening opzeggen

Home » Kennisbank » Bankrekening opzeggen
foto saskia oegema

Auteur: Saskia Oegema

Gecontroleerd op 6 december 2023 | Leestijd: 6 minuten

Wil je overstappen naar een andere bank? Ben je niet tevreden over je huidige betaalrekening? Lopen de kosten van je eigen bank alsmaar op? Dan kun je een nieuwe bankrekening openen bij een andere bank. En zeg je je oude op. Hoe? Dat lees je hieronder.

Waarom een bankrekening opzeggen?

Niet iedereen heeft dezelfde bankrekening. Ook is er niet maar één bank. We hebben een hoop te kiezen als het gaat om onze betaalrekening. Omdat er diverse banken zijn, zijn niet alle bankrekeningen hetzelfde. Er is een verschil in kosten en mogelijkheden.

Een bankrekening vergelijken geeft je inzicht in deze verschillen. Je legt de prijs en kwaliteit naast elkaar, en komt er misschien achter dat je bij een andere bank beter af bent. Bijvoorbeeld omdat:

  • Je kosten kunt besparen
  • Je een duurzame bank wilt
  • Je je bankzaken liever volledig digitaal regelt
  • Niet tevreden bent over de service van je huidige bank
  • Een andere bank meer mogelijkheden biedt op het gebied van internetbankieren en mobiel bankieren

Welke reden je ook hebt, je mag altijd je bankrekening stopzetten. Heb je de knoop doorgehakt? En wil je bij een andere bank een rekening openen? Dan zeg je je huidige of oude bankrekening op.

Meteen stopzetten of eerst overstappen

Wil je je huidige bankrekening opzeggen? Ga dan eerst na of je je huidige betaalrekening direct wil opheffen. Of dat je wilt overstappen naar een andere bank. Overstappen van bank kan met de Overstapservice. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

De Overstapservice duurt 13 maanden. In deze periode worden je bij- en afschrijvingen automatisch doorgestuurd naar je nieuwe bankrekening. Ondertussen zeg je je oude bankrekening wel op, zodat je geen dubbele kosten betaalt.

Niet alle banken doen mee met de Overstapservice. Of misschien wil je geen gebruik maken van deze dienst. Bijvoorbeeld omdat je meerdere rekeningen hebt, en daarvan één wilt opzeggen. In dat geval zorg je er zelf voor dat je bij- en afschrijvingen naar of van de juiste bankrekening worden betaald.

Een bankrekening opzeggen

Of je nu wel of geen gebruik maakt van de Overstapservice, een bankrekening opzeggen doe je zelf. Wil je een bankrekening opzeggen? Dat doe je zo:

Stap 1: Check de website van je bank

Hoe je een betaalrekening kunt opheffen, verschilt per bank. Elke bank heeft een eigen beleid. Soms kun je het stopzetten van een bankrekening makkelijk online regelen. Bij andere banken moet je langskomen met een geldig identiteitsbewijs.

Lees op de website van je bank of neem contact op met de klantenservice om erachter te komen hoe jij jouw bankrekening kunt opzeggen. Kijk ook gelijk welke gegevens je daarbij nodig hebt.

Stap 2: Maak je spaarsaldo over

Een betaalrekening is meestal gekoppeld aan een spaarrekening. Is de tegenrekening van je spaarrekening je huidige betaalrekening? Haal dan eerst je spaarsaldo eraf. Het geld dat op je spaarrekening staat, kun je namelijk alleen op je betaalrekening zetten.

Stap 3: Betaal openstaande kosten, zoals je creditcard

Is je creditcard gekoppeld aan je bankrekening? Of sta je af en toe rood? Controleer dan goed of er nog tegoeden of openstaande bedragen zijn. Bij een negatief saldo kun je je bankrekening niet sluiten.

Check ook of er nog periodieke overboekingen of incasso’s zijn ingepland. Voordat je een bankrekening kunt opzeggen, moet je deze hebben verwijderd.

Bij sommige banken kun je achteraf openstaande rekeningen betalen. Je geeft je nieuwe rekeningnummer door, en de bank schrijft daar het verschuldigde bedrag vanaf.

Stap 4: Haal je bankrekening leeg

Als je je bankrekening wilt opzeggen, zorg je ervoor dat het saldo op € 0 staat. Je boekt je saldo naar je nieuwe bankrekeningnummer. Of je neemt het op bij een geldautomaat. Let wel op dat je alle kosten hebt betaald, zoals de maandelijkse kosten voor het aanhouden van de bankrekening.

Controleer ook of je geen bijschrijvingen meer krijgt. Het kan zijn dat je niet meer bij deze tegoeden kan nadat je rekening is opgezegd.

Stap 5: Download je rekeningafschriften en financiële overzichten

Zodra je je bankrekening opzegt, kun je niet meer in de geschiedenis van je rekening kijken. Wil je een overzicht van je bij- en afschrijvingen? Of heb je belangrijke overzichten van je rekening nodig, zoals een financieel jaaroverzicht? Deze download je voor het opzeggen. Daarna kun je er niet meer bij.

Een overzicht van al je bij- en afschrijvingen is ook handig als je aan personen en bedrijven je nieuwe bankrekening nummer wilt doorgeven. Zo weet je namelijk meteen aan wie je regelmatig geld overmaakt. Of van wie je geld krijgt.

Stap 6: Een bankrekening opzeggen

Heb je alles geregeld? Staat er geen geld meer op je betaalrekening en spaarrekening? En staan er geen betalingen meer in de wacht? Dan zeg je je rekening op. Met het opzeggen van je bankrekening kun je ook je bankpas en creditcard niet meer gebruiken.

Hoe je je bankrekening kunt opzeggen, verschilt per bank. Opzeggen kan:

  • Online
  • Per brief
  • Telefonisch
  • Via contact met een medewerker

Kijk op de website van je huidige bank hoe je een bankrekening stopzet. En welke gegevens je daarbij nodig hebt.

Stap 7: Laat de bank je opzegging schriftelijk bevestigen

Het opzeggingsproces ziet er bij elke bank anders uit. Welke bank je ook hebt, vraag altijd om een schriftelijke bevestiging van je opzegging. Zo weet je zeker dat je bankrekening is gesloten en je geen rekeningen meer ontvangt van de bank.  

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Rijksoverheid
Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema. Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema