Bankrekening openen

Home » Kennisbank » Bankrekening openen
foto saskia oegema

Auteur: Saskia Oegema

Gecontroleerd op 6 december 2023 | Leestijd: 5 minuten

Tegenwoordig open je snel en makkelijk online een bankrekening. Wel gelden er voorwaarden. Voldoe je aan alle voorwaarden? En is de (online) identificatie rond? Dan opent de bank je nieuwe betaalrekening.

Wat heb je nodig voor een bankrekening?

Een nieuwe bankrekening openen of overstappen van bank kan online of bij een kantoor. Bij de meeste banken gebeurt dit digitaal. Hoe werkt het precies?

Als eerste kies je welk type bankrekening je wilt. Er zijn verschillende opties, zoals:

Een keus gemaakt? Dan start de aanvraag van de bankrekening. Voor het aanvragen van een Nederlandse bankrekening zijn de volgende gegevens nodig:

  • Burgerservicenummer
  • Geldig identiteitsbewijs
  • Woonadres in Nederland
  • Minimale leeftijd van 18 jaar

Je burgerservicenummer

Bij het openen van een bankrekening vraagt de bank om een burgerservicenummer (BSN). Dit is je eigen, unieke persoonsnummer. Je krijgt een BSN als je je inschrijft in de Basisregistratie Personen (BRP). Het BSN staat op je paspoort, identiteitskaart en rijbewijs. Houd deze dus bij de hand.

(Digitaal) identificeren met geldig identiteitsbewijs

Wil je een nieuwe bankrekening openen? Dan moet je je altijd identificeren. Financiële instellingen, zoals banken, zijn verplicht om je identiteit te controleren en vast te leggen. Dit staat in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT).

Identificeren kan op verschillende manieren. De volgende documenten zijn volgens de overheid geldige identiteitsbewijzen:

  • Nederlands rijbewijs
  • Nederlands of buitenlands paspoort
  • Nederlands vreemdelingendocument
  • Nederlandse of Europese identiteitskaart

De manier waarop je je kunt identificeren, verschilt per bank. Zo kun je niet bij alle banken je rijbewijs gebruiken voor de identificatie. De meeste banken vragen om een paspoort of identiteitskaart bij het openen van een bankrekening.

Meestal gebeurt de identificatie online. Sommige banken hebben er zelfs een speciale app voor. In dat geval upload je een foto van je identiteitsbewijs en een foto of korte video van jezelf. Dit kost hooguit een paar minuten. Soms is het nodig langs te komen op een bankkantoor voor een persoonlijke identificatie.

Woonadres in Nederland

Voor een Nederlandse bankrekening heb je een woonadres in Nederland nodig. Heb je die niet? Dan kun je niet bij alle banken een bankrekening openen. Sommige banken stellen een woonadres en inschrijving bij een Nederlandse gemeente verplicht. Andere banken gaan daar minder streng mee om en vragen niet om een vaste woon- en verblijfplaats.

18 jaar of ouder

Iedereen die 18 jaar of ouder is, kan zelfstandig een bankrekening openen. Nog geen 18 jaar? Dan is er toestemming nodig van de ouder(s) of verzorger(s). Je ouder(s) of verzorger(s) tekenen in dat geval mee en hebben dan ook het BSN, een geldig identiteitsbewijs en het woonadres in Nederland nodig.

Op de website van elke bank staat precies hoe je een bankrekening opent. En wat je hiervoor nodig hebt. Bovenstaande voorwaarden gelden voor een particuliere betaalrekening. Voor een zakelijke rekening gelden extra regels, zoals een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Bankrekening klaar voor gebruik

Zodra je de bankrekening heb aangevraagd, controleert de bank je gegevens. Is alles in orde? Dan opent de bank direct je nieuwe bankrekening. Het verschilt per bank hoelang het duurt voordat je je bankrekening kunt gebruiken.

Soms heb je direct toegang tot je nieuwe rekening. Bijvoorbeeld via mobiel- en internetbankieren. Soms moet je een aantal (werk)dagen wachten. Krijg je een pinpas? Deze stuurt de bank je per post toe. De pincode krijg je in een aparte envelop. Met je nieuwe pinpas activeer je je bankrekening, zodat je kunt inloggen in de online omgeving en kunt betalen. Daarom duurt het meestal een aantal dagen voordat je je nieuwe bankrekening volledig kunt gebruiken.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Rijksoverheid
Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema. Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema