Het gebruik van acceptgiro’s is in de loop der jaren verminderd. Daarom zullen banken de verwerking van dit betaalmiddel stoppen. In dit artikel kun je lezen tot wanneer acceptgiro’s nog kunnen worden gebruikt en welke alternatieven er zijn.

Te weinig gebruik

Sinds 1977 bestond de acceptgiro in de vorm van een ponskaart. Na de invoering van de euro bleef het systeem nog 20 jaar bestaan. In 2023 worden geen bankzaken meer gedaan met acceptgiro’s. Zo sturen bedrijven vanaf 1 maart al geen acceptgiro’s meer. De reden hiervoor is de teruglopende belangstelling: waar er in de jaren 90 nog 300 miljoen acceptgiro’s in omloop waren, komt de prognose voor 2023 op 2 miljoen uit. 90% van de ontvangers laat de acceptgiro links liggen en kiest voor internetbankieren. Gemiddeld verstuurt een huishouden nog maar 1 keer in de 4 jaar een acceptgiro.

Tot wanneer kun je nog met acceptgiro betalen?

Vanaf 1 maart 2023 ontvang je geen acceptgiro’s meer. Currence, de producteigenaar van de collectieve Acceptgiro, kondigt op haar website aan dat de banken geen acceptgiro’s meer zullen verwerken na 1 juni 2023. Dit betekent dat acceptgiro’s die op of voor 31 mei 2023 door je bank ontvangen worden, nog verwerkt zullen worden. Als je bank acceptgiro’s ontvangt vanaf 1 juni 2023, dan worden deze niet meer verwerkt. Stuur de acceptgiro’s daarom vóór 31 mei 2023 naar je bank, of kies voor een andere manier van betalen.

Wat zijn alternatieven?

Alternatieven voor een acceptgiro zijn:

  • Papieren factuur
    Wil je handmatig de rekening betalen? Dan kun je gebruikmaken van mobiel– of internetbankieren. Ook kun je de rekening betalen met een overschrijvingskaart of formulier, die kun je krijgen bij je bank.
  • Digitaal
    Hierbij ontvang je een rekening of betaalverzoek via e-mail. Betalen kan vervolgens via bijvoorbeeld iDeal.
  • Automatische incasso
    Bij een automatische incasso wordt het geld automatisch van je rekening afgeschreven. Een opdracht tot automatische incasso kun je op ieder moment stopzetten. Ook kun je het bedrag altijd weer terug laten boeken, als je het niet met de incasso eens bent. 

Hulp bij internetbankieren

De meeste Nederlanders maken geen gebruik van acceptgiro’s, maar internetbankieren is nog niet voor iedereen de norm. De Nederlandsche Bank heeft aandacht gevraagd voor de 2,6 miljoen volwassen Nederlanders die niet in staat zijn hun eigen financiën te beheren. Dit probleem is het meest voorkomend bij laaggeletterden, ouderen en mensen met een niet-westerse achtergrond. Er zijn verschillende opties voor hulp, variërend van familie, vrienden en anderen naasten, tot Informatiepunten Digitale Overheid in bibliotheken, computerlessen aan huis via SeniorWeb en Student Aan Huis.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

Deze pagina is gecontroleerd door Saskia Oegema. Zij is financieel expert op het gebied van Corporate Finance and Control.

Foto saskia oegema
Read More

Posts not found

Sorry, no other posts related this article.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *